Numirea lui Marian Neacșu în funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) a fost contestată la Curtea Constituțională.

Contestația a fost depusă de USR, care intenționează să depună o inițiativă legislativă de modificare a Legii 160/2012. Deputatul Cristina Prună invocă lacune legislative în această lege, care au permis, cităm, „unui condamnat penal să poată fi numit în fruntea unei instituții publice”.

Profilul lui Neacșu, incompatibil cu postul

Potrivit deputatului USR Cristina Prună citată de financialintelligence.ro, Neacșu este incompatibil cu funcția de vicepreședinte ANRE întrucât nu are experiența și vechimea cerute de lege. Prună susține că din moment ce are o condamnare penală, secundul lui Ponta nu poate ocupa un loc în Comitetul de Reglementare al ANRE.

Reprezentanții USR, care au asistat la audierea candidaților în comisiile parlamentului au contestat și nerespectarea procedurilor parlamentare. Cristina Prună este membru al Comisiei de Industrii din Camera Deputaților. Numirea lui Neacșu a fost contestată și la Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

Deputatul Iulian Iancu (PSD) invocă încălcarea procedurilor parlamentare

Un al contestatar vocal al lui Neacșu este deputatul PSD Iulian Iancu, șeful Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaților. Acesta a reluat argumentele USR și le-a trimis către conducerea Parlamentului. Într-o informare transmisă președintelui Camerei, Marcel Ciolacu, Iancu ecplică modul în care au fost încălcate procedurile parlamentare.

Iancu spune că pe 24 iunie a fost sesizată comisia de la Cameră iar pe 25 iunie cea de la Senat. Birourile Permanente Reunite a impus ca pe 25 iunie să se depună candidaturile iar pe 26 iunie să fie înscris pe ordinea de zi a ședinței comune a celor două camere raportul al comisiilor. În opinia lui Iancu această derulare a procedurii a încălcat dreptul cetățenilor de a ocupa o funcție publică prin aceea că doritorii nu au putut participa la procedura de selecție.

Iulian Iancu reclamă și condamnarea lui Neacșu, invocând OUG 37/2007, care prevede că un membru al Comisiei de Reglementare își pierde această calitate în cazul în care împotriva sa se pronunță o hotărâre de condamnare penală rămasă definitivă. Deși Neacșu a fost condamnat cu suspendare, Iancu consideră că suspendarea executării nu are efect asupra calității juridice de condamnat penal a lui Neacșu, invocând în acest sens o Decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Nu în ultimul rând, deputatul PSD arată că această numire încalcă OUG 33/2007, deoarece Neacșu nu are vechime minimă de 5 ani în domeniul energiei sau în domenii conexe.

Articolul precedentDADP Slobozia a dublat tarifele pentru dezinsecție și dezinfecție
Articolul următorIalomița, în coada clasamentului după PIB