În Ialomiţa doar una din douăzeci de localităţi rurale are acces la reţeaua de canalizare şi epurare!

Comunităţile locale sunt codaşe la utilităţile publice, problemele cele mai grave fiind înregistrate la alimentarea cu apă potabilă şi serviciul de canalizare şi epurare a apelor uzate.

Una din patru comune din Ialomiţa nu are alimentare cu apă într-un an în care România deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Instituţia Prefectului Ialomiţa a furnizat ultimele date despre serviciile comunitare de utilităţi publice. Radiografia acestora are darul de a arăta cât de departe este ialomiţeanul de asigurarea unor condiţii minime de trai specifice statutului de cetăţean european.

Inventarierea celor patru servicii de utilităţi publice furnizate şi organizate la nivelul unităţilor administrativ teritoriale arată că serviciul de alimentare cu apă lipseşte cu desăvârşire din zeci de comune şi sate. În mediul rural doar 43 dintre localităţi au un astfel de serviciu, un procent de sub 73% din total.

Situaţia este şi mai gravă la asigurarea serviciului de canalizare şi epurare a apelor uzate: doar 5% din totalul comunităţilor rurale se bucură de acestea.

Probleme sunt şi în ceea ce priveşte iluminatul public, doar una din zece comune având asigurat acest serviciu cu titlu de permanenţă, pentru toate celelalte lumina stradală fiind un lux pe care Primăriile nu şi-l permită să-l plătească.

Cel mai bine se stă la serviciile locale de salubrizare unde amenzile mari date de-a lungul timpului de Garda de Mediu i-au determinat pe primari să ia măsurile necesare. Dacă la nivel urban procentul este de 100%, în mediul rural acesta este de 78%.

 

 

 

 

Articolul precedentParlamentarii PSD de Ialomița au votat împotriva creșterii alocațiilor
Articolul următorPSD nu a fost de acord cu finanţarea pasajului rutier de la bariera Drajna