Astfel, dintr-o lungă listă de modificări vom detalia două dintre acestea și anume concediul suplimentar și zilele libere pentru urgențele din familie.

Concediul suplimentar

Acesta se acordă pentru o durată de cel mult cinci zile lucrătoare pe an și va trebui acordat de către angajatori, la cerere, salariaților care îngrijesc ori sprijină o rudă sau o persoană ce stă în aceeași locuință și care are probleme grave de sănătate.

Rude sunt considerate, potrivit proiectului, fiul, fiica, mama, tatăl sau soțul ori soția unui salariat. Concediul de îngrijitor nu va afecta perioada de concediu de odihnă. În plus, prin legi speciale sau prin contractul colectiv de muncă, se va putea stabili o durată mai mare a concediului de îngrijitor decât cea amintită.

Angajatorii care vor refuza acordarea concediului de îngrijitor salariaților ce îndeplinesc condițiile necesare vor risca amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei.

Potrivit proiectului, drepturile pe care le-a dobândit un salariat anterior acordării concediului de îngrijitor se vor menține pe toată durata concediului. Apoi, angajatorii nu vor putea să dea afară un salariat în timpul în care acesta este în concediu de îngrijitor.

Totodată, pe lângă concediile stabilite acum ca perioade de activitate prestată fără influențe asupra duratei concediului de odihnă, se va introduce, printre altele, și concediul de îngrijitor. Lista actuală include concediul medical, concediul de maternitate, concediul de risc maternal și cel pentru îngrijirea copilului bolnav.

Zile libere pentru urgențe în familie

O altă modificare care este adusă Codului muncii este cea care prevede acordarea de zile libere de care salariatul are nevoie pentru urgențe familiale cauzate de boală sau de accident, „care fac indispensabilă prezența imediată salariatului”.

Această perioadă de absențe nu va afecta zilele de concediu de odihnă anual. Mai exact, pentru urgențele familiale, salariații vor putea cere 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic și vor putea fi luate doar dacă angajatorul va fi informat despre ele înainte de absența propriu-zisă.

Conform mențiunilor din cadrul noii modificări legislative, drepturile dobândite de salariat anterior zilelor în care a lipsit pentru urgența familială vor fi menținute pe durata absenței.

Aceste zile vor trebui recuperate ulterior de salariat, modalitatea de recuperare urmând să facă obiectul unui acord cu angajatorul.

Liberele pentru urgențele familiale vor fi considerate perioade de activitate prestată, iar cererea lor nu va afecta concediul de odihnă anual, ceea ce se întâmplă și în cazul concediului de îngrijitor care este nou introdus în lege, situația fiind similară cu cea a perioadelor concediului medical, concediului de maternitate, concediului de risc maternal și concediul de îngrijire a copilului bolnav.

Totodată, angajatorii nu vor avea voie să concedieze salariatul pe durata absentării de la muncă pentru urgențele familiale. 

Noile modificări au fost adoptate deja de Camera Deputaților care este și for decizional și se vor aplica odată de vor fi publicate în Monitorul Oficial.

Articolul precedentVremea în România, miercuri, 21 septembrie. Anunțul făcut de meteorologi: ce temperaturi se vor înregistra astăzi
Articolul următorInvestiții de 80 milioane euro în ambulatoriile de specialitate, cu bani din PNRR