Tragedie în Turcia. O explozie dintr-o mină din nordul Turciei s-a soldat cu cel puțin 25 de mineri morți, alți zeci de răniți, în timp ce aproape 50 erau prinși sub pământ. Bilanțul victimelor crește de la o oră la alta. Președintele Recep Tayyip Erdogan a transmis un mesaj la scurt timp după tragedie și a anunțat că sâmbătă se va afla în fața minei de cărbune.
O explozie într-o mină de cărbune din provincia Bartin din nordul Turciei, produsă vineri seară, a ucis zeci de mineri și a rănit alte zeci, în timp ce 49 de mineri erau încă blocați în subteran, în zona periculoasă. 110 mineri lucrau în schimb în momentul exploziei.
VEZI VIDEO AICI
Cel mai recent bilanț anunțat de autorități este de cel puțin 25 de morți. Anterior au fost anunțate 22 de decese și 28 răniți, după ce presa locală a raportat că zeci mai sunt prinși în mină, relatează Reuters. La fața locului, a ajuns și ministrul turc de Interne – Süleyman Soylu.
UPDATE 1:40 – Guvernatorul regiunii Bartın, Amasra, Nurtac Arslan, a anunțat că „36 dintre mineri au fost scoși la suprafață, alți 25 de mineri au murit, iar 6 dintre mineri au fost trimiși la spital la Istanbul”, potrivit Anadolu. În primele momente după explozie, 12 persoane au fost rănite și salvate a anunțat guvernatorul, care a adăugat că „am avut 44 de răniți la la 300 de metri în subteran și 5 răniți la 350 de metri”, iar opt mineri au reușit să iasă singuri din mină.
„Numărul celor care lucrau în această tură este de 110. Numărul celor care se află în zona riscantă, adică la o adâncime de 300-350 de metri, este de 49. Numărul total al celor care au fost transportați la spital este 28”, a declarat ministrul Soylu și a transmis condoleanțe familiilor îndurerate, potrivit agenției de presă Anadolu.
Ministrul Energiei, Fatih Dönmez, prezent și el la mina din Bartin, a anunțat că „sistemul de ventilație din galeriile minei funcționează corect momentan. Conform primelor evaluări făcute, ar fi vorba de o explozie de gaz metan din carbunele fosil. Nu există un incendiu în interior. Sistemul feroviar funcționează. Toate echipele de căutare și salvare sunt în acțiune”.
Mesajul președintelui Recep Tayyip Erdogan după tragedie
„Îmi voi anula programul de la Diyarbakir mâine, voi merge la Amasra, voi coordona toate lucrările la fața locului. Toate echipele noastre sanitare și spitalele din regiune au fost mobilizate pentru frații noștri răniți. Pe lângă dotările existente, Ministerul Sănătății a organizat o unitate de răspuns în situații de urgență. În cazul în care este nevoie, avioanele noastre de tip ambulanță sunt gata pentru a transporta persoanele rănite.
A fost demarată ancheta privind explozia, au fost desemnați procurorii. Trebuie luate în considerare doar declarațiile instituțiilor noastre oficiale cu privire la acest trist eveniment, iar mesajele rău intenționate ce conțin provocări și dezinformări trebuie respinse.
Speranța noastră este ca pierderile de vieți omenești să nu crească în continuare și că minerii noștri sunt salvați în siguranță și toate eforturile noastre sunt în această direcție”, a transmis președintele Erdogan, într-un mesaj, vineri noapte.
După explozie, la mină s-au strâns rudele minerilor.
Explozia a avut loc vineri seară, 14 octombrie, la 300 de metri în subteran, în jurul orei 18.15. O operațiune amplă de salvare a început imediat după tragedie pentru scoaterea la suprafață a celor prinși în mină.
Un număr de 110 de mineri lucrau în schimbul doi, când s-a produs explozia.
La fața locului au sosit echipe speciale în managementul dezastrelor, pompieri și multe echipe medicale, numărând peste 70 de salvatori.
CE a provocat EXPLOZIA din mina de cărbuni
Cauza exploziei este încă necunoscută, potrivit Autorității de Management al Dezastrelor din Turcia (AFAD). Inițial s-a presupus că un transformator ar fi provocat explozia.
Presa a relatat că explozia ar fi putut fi cauzată de gazul inflamabil din minele de cărbune.
Ministrul turc al Energiei, Fatih Dönmez, a anunțat că după finalizarea operațiunilor de căutare și salvare vor fi investigate toate cauzele ce au provocat explozia din mină.
Sursă Foto: Profi Media
Sursa: Realitatea de Bucuresti