În a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi. De această zi se leagă mai multe obiceiuri și tradiții, de care credincioșii țin cont.
Potrivit tradiţiei populare, cei care se vor certa de sărbătoarea Lunea Sfântului Duh vor avea parte de nemumărate necazuri.
Creştinii sunt sfătuiţi ca această zi să fie petrecută în familie, în pace şi linişte, pentru că în această zi se prind blestemele.
Totodată, în a doua zi de Rusalii, creştinii ortodocşi pot rosti rugăciuni către Duhul Sfânt pentru îndeplinirea dorinţelor şi sănătate.
Conform tradiției, în cursul zilei de luni, în Ardeal are loc ”udatul nevestelor”. Soții își stropesc cu apă soțiile astăzi, iar femeile vor fi sănătoase, dar și frumoase, întreg anul, pentru cei care urmează această regulă.
Tradiția cu frunze de nuc și pelin mai este urmată și astăzi. Acestea trebuie ținute la piept pentru ca fiecare creștin în parte să fie ferit de iele. Totodată, cei care stau la sat și vor să aibă un pământ roditor, ferit de rele tot anul, trebuie să îl sfințească astăzi.
Un alt obicei întâlnit în Transilvania este ”Împăratul boului”. Localnicii împodobesc în a doua zi de Rusalii un bou cu flori. Acesta este sfințit, iar mai apoi va fi eliberat în natură. Se spune că acest gest aduce sănătate, dar și noroc și prosperitate în viața creștinilor și a gospodăriilor lor.
Dincolo de tradiții, cea de doua zi de Rusalii este încărcată și de numeroase superstiții. Astfel, se spune că Rusaliile ajung să pedepsească oamenii care fac rele și care nu respectă zilele de sărbătoare.
Tot astăzi se spune că se prind blestemele de creștini, așa că este bine să ne ferim de ele. O altă tradiție arată că nu trebuie să ne certăm luni, pentru că vom atrage un val de necazuri asupra noastră. Totodată, pentru sănătate, dar și pentru îndeplinirea dorințelor, creștinii pot să rostească rugăciuni către Duhul Sfânt.