Teodorovici confundă îndrăzneala cu tupeul porcesc

În calitatea sa de ministru interimar la Ministerul Dezvoltării Regionale, Orlando Teodorovici vrea să umple țara de panouri publicitare cu sigla guvernului.

Ministrul le cere primarilor care au proiecte în derulare finanțate prin PNDL să amplaseze panouri informative sub amenințarea blocării decontărilor pentru lucrări. Primarii trebuie să aloce fonduri pentru 2-4 panouri pentru fiecare obiectiv și să trimită la minister poze color cu obiectivul finanțat.

Amenințarea fantomei – varianta Orlando

Adresa transmisă de ministrul Orlandă în teritoriu este imperativă, Primăriile sunt avertizate că răspund pentru exactitatea datelor cu privire la obiectivele finanțate și sunt obligate să asigure „identitatea vizuală” a proiectului.

Epistola lui Orlando către primari

Mai exact, Teodorovici vrea ca fiecare alocare de fonduri publice să fie semnalizată cu panouri care să conțină denumirea programului – PNDL 1 sau 2 și sigla guvernului.  Primăriile devin agenți de publicitate ai guvernului și ai lui Liviu Dragnea, cela care se laudă că a procreat PNDL împreună cu fosta ministresă Sevil Shhaideh, cercetată penală în dosarul Belina. Orlando amenință cu blocarea decontărilor în cazul în care primăriile nu vor ampla panouri și nu vor trimite poze color ale obiectivelor către MDRAP.

Transparență fără sume și firme!

În conformitate cu normele metodologice pentru aplicarea OUG 28/2013, beneficiarii finanțărilor prin programul PNDL au obligația de a asigura informarea publică prin intermediul unor panouri:

Beneficiarul finanțării are obligația să informeze publicul cu privire la implementarea proiectului, prin amplasarea la locul investiției a unui panou de informare. Dimensiunea minimă a unui panou este de 2 x 1,2 m și va include obligatoriu următoarele informații:

  • sigla Guvernului României
  • denumirea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice;
  • tipul proiectului implementat: alimentare cu apă/canalizare/ școală/unitate sanitară/drum/pod/obiectiv cultural de interes local/platformă de gunoi/piață/bază sportivă/sediu primărie/ obiectiv turistic;
  • denumirea beneficiarului;
  • denumirea programului prin care se finanțează investiția: PROGRAMUL NAȚIONAL DE DEZVOLTARE LOCALĂ.

Panourile utilizate pentru marcarea unor sectoare de drum, a proiectelor de alimentare cu apă și canalizare vor fi plasate pe ambele părți ale infrastructurii respective în număr de 2 sau 4, amplasate la capetele sectorului de drum/de rețea și pe traseul proiectului, câte unul pe fiecare sens de circulație.

Numărul și dimensiunea panourilor trebuie să corespundă dimensiunii lucrărilor, elementele din legislație fiind elemente minime obligatorii. Panourile trebuie să fie suficient de vizibile, astfel încât trecătorii să poată citi și înțelege informațiile prezentate.

Potrivit legii 50/1991, panoul de informare privind desfășurarea de lucrări de construcții autorizate are un conținut care este standardizat. Afișarea lui este obligatorie pentru toți cei care execută lucrări de construcții și reprezintă obligativitatea Investitorului/Beneficiarului. Dimensiunea minimă a panoului de informare este de 60cm x 90cm.

Circulara lui Orlando aduce cu sine circa 40.000 de panouri publicitare în toată țara. După cum se poate observa transparența guvernului se oprește la bani. Cetățenii nu vor putea afla de pe panourile guvernamentale nici valoare proiectului și nici firma care execută lucrările. Nu de alta, dar din aceste informații s-ar putea afla cu ușurință valoarea comisioanelor și cine le-a încasat.

Articolul precedentPrimarul Câmpulungeanu: „Primăria Ciochina nu a fost părtașă la lăcomia firmei Siluan”
Articolul următorMilioane de euro, fonduri europene, îngropate în reabilitarea ruinelor conacului Bolomey