Exercițiile de alarmare a populației stabilite de mințile luminate de la IGSU sunt absolut inutile la Slobozia. Pentru că orașul nu are adăposturi publice.

Pe contul de Facebook al municipalității locuitorii au fost informați cu privire la exercițiu de alarmare pentru luna iulie. Exercițiul constă în faptul că vreme de câteva minute sună sirenele din oraș. Din moment ce nu există adăposturi și populația nu știe ce să facă la auzul sirenelor, exercițiul este mai de grabă inutil

Responsabilii primăriei au explicat în ce constă utilitatea acestui exercițiu răspunzând unui comentariu pe care am îndrăznit să-l facem la postarea oficialilor:

Exercițiul nu se desfășoară „de pomană”, ci pentru ca populația să se obișnuiască cu semnalele fiecărui tip de alarmă, iar timpul de reacție al autorităților să fie îmbunătățit în caz de urgență. Municipiul Slobozia nu are adăposturi publice, dar atunci când sună alarma, recomandarea este de a vă adăposti în blocuri și la subsolurile acestora.

Sfaturi practice de la IGSU.

Așa cum se poate observa, primăria ne trimite la subsoluri sau în blocuri. Avertizarea este valabilă pentru accidente nucleare sau chimice, viituri și căderi de meteoriți sau alte obiecte din cosmos.

Nu știm ce planuri au autoritățile în caz de cutremur major, adică în cazul unui  fenomen cu o probabilitate mare de a se produce. Știm însă că, potrivit Planului de Analiză şi Acoperire a Riscurilor la nivelul județului Ialomița întocmit de Consiliul Județean, existau la nivelul anului 2011 mai multe blocuri de locuințe cu risc major în cazul unui cutremur de 7.5 pe scara Richter.

Sunt identificate ca vulnerabile următoarele blocuri de locuințe: Bloc 160, U10, U20, I1, I3, I6, I7, I8, I9, I10, J1, J2, V1, V2, V4, V1O, V11, D1, C1, C2, G6, G110, G120, MFA1, MFA2, E14, E1, E2. Deocamdată primăria trage de sirene ca să ne ajute să identificăm semnalul. Despre protecție și adăpost vorbim eventual după producerea evenimentelor, dacă mai apucăm.

PS. Nu se știe unde se refugiază locatarii care au subsolurile inundate. Probabil la blocurile care au subsoluri curate. Dacă încap.

Articolul precedentFinanțarea echipei de handbal HCM Slobozia, la un vot să nu fie aprobată!
Articolul următorProcesul falimentului agenției de turism Terra Tourism Slobozia a intrat în vacanță