Șeful ANAF cere modificarea rapidă a Codului Fiscal, astfel încât recuperarea restanțelor, prin executare silită, să se facă mult mai rapid. Lucian Heiuș a precizat, joi, că din cauza actualelor reglementări, unele debite se rostogolesc de la an la an.

România a înregistrat în 2022 un grad de conformare voluntară la plata obligaţiilor fiscale de 87%, procent care confirmă că marea majoritatea a mediului de afaceri a înţeles importanţa achitării taxelor către stat, susţine Lucian Heiuş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, scrie Mediafax.

 

„Trebuie să accelerăm şi să impulsionăm mijloacele prin care recuperăm acele debite care se rostogolesc de la an la an şi să intensificăm executarea silită. Trebuie să modificăm codul de procedură fiscală şi să dăm o mai mare elasticitate: să acordăm credit celor care sunt oneşti, dar trec printr-o perioadă dificilă, dar să avem şi noi instrumentele pentru a recupera de la cei care chiar nu înţeleg niciodată că trebuie să plătească ce au de plată”, a spus şeful ANAF, potrivit sursei citate.

 

În ceea ce priveşte procesul de digitalizare al instituţiei, Lucian Heiuş speră ca anul 2025 să fie anul în care Big Data şi Sfera să fie funcţionale şi Sfera să prindă nu doar persoanele juridice, ci şi pe cele fizice.

 

„Cu proiectele Big Data şi Sfera suntem cu caietele de sarcini pregătite, sunt în dezbatere publică (…) mi-aş dori să nu avem surprize neplăcute cu procedura de licitaţie şi să nu apără întârzieri nedorite de nimeni”, a spus șeful ANAF.

 

Șeful ANAF mai spune că modificarea făcută la finalul anului trecut la Codul de procedură fiscală este o reformă fundamentală pentru modul în care se va efectua inspecţia fiscală în România.

 

„Verificările documentare ne-am dori să crească, timpul este mai scurt, iar acceptabilitatea sumelor stabilite este mai mare, în sensul că reuşim să recuperăm sumele prin aceste verificări. Ţinta, impusă prin jalonul PNRR, este să ajungem la 60% audituri prin controale documentare”, a adăugat el.

 

Din punctul de vedere al ANAF, este foarte important ca factura electronica B2B să fie implementată. Serverele necesare vor fi achiziţionate până la sfârşitul anului, ca să fie gestionate 1,5 – 2,5 milioane de facturi pe zi.

Articolul precedentVremea 3 martie – Se anunță precipitații în majoritatea zonelor
Articolul următorHalucinant! O româncă și-a vândut fetița de 12 ani pentru 90.000 de euro