Un videoclip menit să promoveze ziua bărbatului a fost lansat în mediul online. Videoclipul, în care o femeie ține să își arate permanent formele apetisante, se oferă să facă toate cumpărăturile și își tractează iubitul în coșul de cumpărături, a stârnit acuze de sexism din partea Centrului Filia, motiv pentru care Kaufland l-a retras de pe internet.

Din păcate pentru retailer, Centrul Filia a păstrat videoclipul, pentru a fi văzut și judecat în continuare de opinia publică.

„Kaufland România ne face cadou în luna martie un spot publicitar sexist,” își începe postarea Centrul Filia.

„Atragem atenția (din nou) asupra sexualizării și obiectificării femeilor în publicitate. Femeile nu sunt obiecte ale plăcerii bărbaților! Nu suntem accesorii sau sursă de divertisment.

”Ziua Bărbatului” este în fiecare zi. Nu este nevoie de o ocazie specială pentru a marca privilegiile și drepturile de care se bucură bărbații în societate.

Femeile se confruntă în fiecare zi cu piedici sistemice din cauză că deciziile sunt luate majoritar de bărbați pentru bărbați, fără a se ține cont de nevoile și experiențele noastre. Nu este nevoie să îi cărăm la propriu pe bărbați după noi, ne lovim deja de consecințele unei culturi a inegalității și sexismului.

Cerem Kaufland România să elimine de pe rețelele de socializare clipul publicitar ofensator!

Și #feministreminder: femeile sunt puternice, nu avem nevoie de bărbați când ne facem cumpărăturile. În schimb bărbații au nevoie de munca noastră de îngrijire, pe care o prestăm gratuit în spațiul domestic.

În medie o femeie din România petrece peste 5 ore pe zi muncind în propria gospodărie și având grijă de familie (Eurostat, 2019), iar peste 46% din femeile din România sunt responsabile de îngrijirea copiilor, a bătrânilor sau a persoanelor cu dizabilități din familie, comparativ cu 25% din bărbați (Indexul Egalității de Gen, 2022),” își încheie postarea Centrul Filia.

În replică, retailerul a trimis o reacție prin care își cere scuze:

„Dragă, @centrulfilia. Vã mulțumim pentru mesajele cu privire la videourile postate în cursul acestei zile cu ocazia Zilei Bărbatului.

Suntem conștienți de problemele femeilor în societatea românească și nu ne-am dorit în niciun caz să le amplificăm sau să dăm naștere unor sentimente neplăcute în urma publicării materialelor noastre. Din acest motiv, am tratat cu responsabilitate și seriozitate mesajele voastre și, asa cum deja ați observat, am recurs la ștergerea clipurilor de pe conturile noastre de socializare. Mulțumim vouă și celor care ne-au scris și ne-au atenționat. Ne cerem scuze tuturor!,” a scris Kaufland.

Articolul precedentMii de medicamente ieftine dispar de pe piață. Costurile cu producția sunt prea mari
Articolul următorSalariații români lasă aproape 60% din suma bruta la stat. Calculele care arată cât de mult ținem statul în spate