„Chiar dacă acest lucru, cel puţin la nivelul Uniunii Europene, ne clasează încă pe primul loc, direcţia către care mergem este una bună. O scădere atât de importantă a numărului de cazuri, reală, aşa cum arată datele statistice, România nu a mai avut”, a spus Beatrice Mahler.

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la incidența tuberculozei. În acest context, Conferențiarul universitar Beatrice Mahler, medic primar pneumolog la Insitutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti, a explicat ce simptome ar trebui să trimită românii la un consult, subliniind că investigația este gratuită și că nu necesită un bilet de trimitere.

Conform raportului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Europa, care vizează 53 de state, printre care şi România, peste 172.000 de persoane cu tuberculoză au fost înregistrate în anul 2023, un număr similar cu cel din 2022.

Medicii au atras atenţia că 4,3% din totalul cazurilor de tuberculoză din Uniunea Europeană sunt pentru copiii sub 15 ani, iar datele indică o creştere pentru al treilea an consecutiv.

„Trendul este descendent şi ăsta este un lucru bun. Asta arată că există interes în diagnostic şi în tratamentul tuberculozei în România, atât la adult, cât şi la copil. Chiar dacă acest lucru, cel puţin la nivelul Uniunii Europene, ne clasează încă pe primul loc, direcţia către care mergem este una bună.

O scădere atât de importantă a numărului de cazuri, reală, aşa cum arată datele statistice, România nu a mai avut, cel puţin de când se monitorizează numărul de cazuri şi incidenţa tuberculozei în ţară”, a spus Beatrice Mahler, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.

Simptomele care ar trebui să trimită românii la un consult

De asemenea, Beatrice Mahler a explicat că deși tuberculoza nu poate fi diferențiată prin simptomatologie de o altă infecție respiratorie, românii ar trebui să meargă la un consult în cazul în care se confruntă de mai mult de trei săptămâni cu tuse.

În plus, fumătorii ar trebui să meargă la un medic pneumolog dacă observă că tusea lor nu mai sună la fel dimineața. Alte indicii ale tuberculozei sunt asocierea acestui simptom cu transpiraţii nocturne, cu scădere în greutate sau cu o stare de oboseală.

„Consultul pneumologic în dispensarele TB este gratuit şi nu necesită bilet de trimitere. Asta înseamnă că trebuie doar să verifici unde ai în apropierea ta un dispensar TB şi să te duci, chiar şi fără programare, să vezi dacă nu e tuberculoză, pentru că dacă e tuberculoză, tratamentul început, care se poate, în acest moment efectua şi acasă dacă te poţi izola şi dacă poţi să respecţi nişte criterii minime de grijă faţă de cei din jurul tău, te poţi trata acasă şi te vindeci”, a mai spus Beatrice Mahler.

Cât de repede se transmite tuberculoza

Totodată, medicul a explicat că tuberculoza se poate lua după patru ore de contact cu o persoană infectată, la distanţa unei conversaţii.

„Adică dacă suntem pe stradă şi, întâmplător, cineva vorbeşte că are tuberculoză nu trebuie să intrăm în panică că am putea fi şi noi infectaţi cu acea boală”, a adăugat doctorul.

„La copii, lucrurile sunt puţin mai delicate, pentru că ei, de fapt, sunt nişte victime ale unui adult care nu se tratează de tuberculoză sau nu ştie că are tuberculoză, nu merge la medic şi este bolnav. Copilul are o tuberculoză care nu este, de cele mai multe ori, contagioasă.

E o tuberculoză care, până la 4 – 5 ani însă, aduce risc foarte mare de deces, pentru că dezvoltă forme severe copilul, forme care se extind la mai multe organe şi, de foarte multe ori, afectează creierul”, a mai atras atenția Beatrice Mahler.

Care este grupul cel mai vulnerabil la tuberculoză

Conform medicului, una dintre cele mai vulnerabile categorii în ceea ce privește tuberculoza este reprezentată de copii, prin particularitatea formei de tuberculoză pe care o fac. Cealaltă categorie este reprezentată de persoanele care au boli asociate, de exemplu bolile autoimune, poliartrita reumatoidă, lupusul, diabetul zaharat, pacienţii care fac tratament cu cortizon sau pacienţii oncologici.

„Ei sunt pacienţi, persoane vulnerabile în a dezvolta forme de tuberculoză şi pentru că imunitatea lor este scăzută, pot să nici nu manifeste simptomele de care vorbeam puţin mai devreme, adică pot să manifeste doar o oboseală extremă, o tuse care este seacă, poate nici măcar nu-i deranjează atât de mult”, a mai spus Beatrice Mahler.

De asemenea, medicul a subliniat faptul că există cazuri de tuberculoză rezistentă la medicamente, dar a precizat că România nu se află în această situație într-o zonă alarmantă.

„Adică avem cazuri de tuberculoză rezistentă, dar nu într-un număr atât de mare. Însă pentru că facem parte din regiunea OMS Europa, nu putem să ne uităm doar la ceea ce se întâmplă în România, pentru că populaţia circulă şi trebuie să vedem ce se întâmplă aici.

Şi tot Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că regiunea OMS Europa – care este mai extinsă decât Uniunea Europeană – are 20% din cazurile de tuberculoză rezistentă din lume şi 37% din cazurile de tuberculoză extensiv-rezistentă.

Adică aproape toate medicamentele care sunt disponibile în acest moment pe piaţă pentru pacienţii cu tuberculoză rezistentă nu mai sunt utile în acele cazuri. Sunt forme grave, din fericire, extrem de puţine”, a spus Beatrice Mahler.

„Fiecare persoană care ştie că are tuberculoză trebuie să-şi ia tratamentul aşa cum este recomandat şi să nu-l întrerupă. Tratamentul întrerupt trebuie obligatoriu întrerupt doar dacă există aviz medical pentru anumite condiţii care impun întreruperea tratamentului şi medicii pneumologi ştiu foarte bine care sunt aceste lucruri. Deci tratamentul trebuie făcut.

Pe de altă parte, sunt situaţii în care pot să facă pacienţii tratament şi să fie absolut corecţi, dar germenul să dobândească rezistenţa. Şi aici trebuie investit în cercetare. Aici statele trebuie să se mobilizeze şi să facă paşi, pentru că pentru aceşti pacienţi tratamentul trebuie să fie individualizat, inclusiv cu monitorizarea concentraţiei de medicament în sânge, pentru că nu întotdeauna toţi reacţionăm la fel”, a adăugat medicul.

Beatrice Mahler a mai spus că, în acest moment, diagnosticul tuberculozei, în toate judeţele ţării, poate fi făcut în mai puţin de două ore, pentru că există aparatura necesară.

Medicul a atras însă atenția că este important ca în viitor să existe finanţare pentru reactivi, pentru medicamentele multidrog rezistente, pentru că tuberculoza se vindecă şi se tratează, însă investiţiile în resursa umană şi în dotare, şi în susţinerea investigaţiilor, trebuie să fie permanentă.

Articolul precedentSEPP BLATTER ȘI MICHEL PLATINI AU FOST ACHITAȚI ÎNTR-UN CAZ DE CORUPȚIE
Articolul următorSCAPĂ RESPONSABIL DE DEȘEURILE VOLUMINOASE CU POLARIS!