După două luni, România iese din starea de urgentă, mai sunt doar câteva ore până când acestă măsură expiră. Din acestă noapte, intrăm în perioada stării de alertă. Urmează o altă perioadă cu noi reguli ceva mai blânde pentru români, asta pentru că măsurile dure se vor relaxa. 

În starea de alertă, vor exista restricții, dar autoritățile vor să înceapă gradual să relaxeze măsurile, și nu brusc. 

Din 15 mai, rămâne în vigoare obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile închise, în mijloacele de transport în comun, să se păstreze distanța socială de 1,5 m. Totodată, românii pot participa la slujbele religioase, însă numai în curtea bisericilor. 

Tot din 15 mai se redeschid magazinele care au intrare directă din stradă și mall-urile cu suprafețe de până în 15.000 mp, dar și terasele.

Starea de alertă va permite circulația în localitate și fără declarația pe propria răspundere, dar nu și în afara localității. 

Preşedintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgenţă pe teritoriul României pe 16 martie, pentru 30 de zile. Ulterior, a fost prelungită, pe 14 aprilie, pentru încă 30 de zile.

Instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României a venit la doar câteva zile după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii declarase pandemie de coronavirus.

Până în prezent, pe teritoriul ţării noastre s-au înregistrat peste 1.000 de decese din cauza COVID-19 şi peste 16.000 de persoane infectate, conform ultimei raportări prezentate de Grupul de Comunicare Strategică.

 
Articolul precedentGeneralii din spatele „băieților deștepți” din Sănătate. Cum s-a îmbolnăvit sistemul medical
Articolul următorAu fost înregistrate alte 245 de noi cazuri de îmbolnăvire cu virusul COVID – 19