Ceremonia de încoronare a regelui Charles. Charles al III-lea (74 de ani) urcă acum pe tron drept cel mai în vârstă monarh britanic.

Încoronarea lui Charles este un moment în care pe cel mai celebru tron al lumii urcă un rege care cunoaște România foarte bine și a promovat- o în întreaga lume. 

Imagine

Regele a ales să aibă o ceremonie mai restrânsă, mai scurtă și mai diversă față de cea pe care a avut-o mama sa în anii 1953.

Doar 2.000 de persoane au primit invitația la ceremonia de la Londra, de patru ori mai puțini decât în urmă cu șapte decenii.

Regele Charles este al 40-lea monarh încoronat de la 1066, iar ceremonia are loc la Westminster Abbey.

Ceremonialul, care a rămas neschimbat de aproape o mie de ani, este condus de Arhiepiscopul de Canterbury.

Potrivit site-ului Familiei Regale, Marea Britanie este singura țară europeană care încă mai folosește Regalia – simbolurile regalității, cum ar fi coroana, globul și sceptrele – la încoronări.

Evenimentul consfințește rolul monarhului ca șef al Bisericii Anglicane și marchează transferul titlurilor și puterilor.

Regele și Regina au folosit două calești pentru a se deplasa de la Palatul Buckingham către Westminster Abbey și înapoi.

Respectând tradiția, spre finalul ceremoniei, Regele și Regina, alături de membri ai familiei salută mulțimile de la balcon, în timp ce pe deasupra Palatului Buckingham survolează avioane ale aviației britanice.

William și Kate, Prințul și Prințesa de Wales, Prințesa Anne și Prințul Edward, ducele de Edinburgh, doi dintre cei trei frați ai regelui și Harry, au luat parte la ceremonie.

Sunt prezenți și prințul Andrew, celălalt frate al regelui și cele două fiice ale cuplului, sora Camillei și toți nepoții regelui și reginei.

Au mai confirmat prezența politicieni, șefi de stat și, pentru prima dată și în ciuda tradiției, membri străini ai familiilor regale. Astfel, din Monaco, Prințul Albert și Prințesa Charlene, din Spania, Regele Felipe și Regina Letizia, din Japonia, Prințul moștenitor Akishino și Principesa moștenitoare Kiko, iar din Suedia Regele Carl XVI Gustaf, împreună cu fiica sa Principesa moștenitoare Victoria. Din Belgia, Regele Philip și Regina Matilda, iar din Iordania, Regele Abdullah și Regina RaRaniaPremierul britanic, Rishi Sunak, şi soţia sa, Akshata Murty, alături de principalii membri ai Guvernului și Parlamentului sunt și ei invitați. De asemenea a confirmat prezenta președintele francez, Emmanuel Macron, iar președintele american, Joe Biden, va fi reprezentat de soția sa, dr. Jill Biden.
Din România, președintele Klaus Iohannis și Familia Regală a României vor lua parte la ceremonialul de la Londra.
Pentru că Regele Charles și-a dorit ca participanții să fie cât mai diverși, printre invitați sunt și reprezentanți ai numeroaselor sale organizații de caritate sau voluntari.

 

Articolul precedentOMS a declarat sfârşitul COVID-19 ca urgenţă de sănătate globală
Articolul următorȘi-a schimbat SOARELE culoarea în ultimele decenii? Adevăr sau teorie conspiraționistă?