Profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș a comentat situația unui spital a cărui construcție durează de mai bine de 30 de ani. Este vorba de un spital din Fălticeni. Într-o intervenție la Realitatea PLUS, acesta a făcut o serie de comentarii și în legătură cu marea relaxare a măsurilor sanitare începând cu 1 iunie.

Spitalul din Fălticeni, în construcție de mai bine de 30 de ani

Răzvan Cherecheș: „Dacă în 30 de ani spitalul nu a fost deschis, infrastructura e deja depășită. Standardul în Vest este că după 20 de ani un spital trebuie regândit la toate nivelurile. După 30 de ani, situația e deja depășită. (…) Din nefericire în România sistemul sanitar se bazează în principal pe spitale. Investițiile ar trebui făcute în asistența medicală primară, nu în spitale. (…) E o problemă de pasare a responsabilității. Avem bani aruncați pe geam într-un sistem sanitar care are nevoie de orice resursă. Au fost resurse care au fost investite într-un mod care nu avantajează sistemul sanitar deloc.”

Facilități pentru cei care s-au vaccinat anti-COVID

Răzvan Cherecheș: „Persoanele vaccinate pot avea anumite facilități. Suntem o țară cu dificultăți în aplicarea legislației. Cum ne vom asigura că doar persoanele vaccinate își vor da jos masca în interior? Trebuie să ținem cont de societatea actuală. Facilitățile pentru vaccinați trebuie gândite în așa fel încât să poată fi implementate. Mă refer la spectacole, restaurante și trecerea peste frontieră. (…) Mesajul de la 1 iunie este că ne relaxăm oricum, indiferent de numărul de persoane care se vaccinează. Asta nu îi încurajează pe oameni să se vaccineze.”

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

Articolul precedentBilanț coronavirus: 381 de cazuri noi și 63 de decese. Vezi situația pe fiecare județ
Articolul următorA urcat băut la volan, dar a avut parte de o întâlnire nedorită