Război Ucraina, ziua 214.  Șeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat sâmbătă, la New York, că regiunile din Ucraina în care au loc referendumuri vor fi sub protecţia deplină a Rusiei dacă vor fi anexate de Moscova, informează duminică Reuters. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat sâmbătă că afirmaţiile lui Lavrov şi cea anterioară a preşedintelui Putin – despre faptul că este serios cu privire la utilizarea armelor nucleare -, sunt „iresponsabile” şi absolut inacceptabil”.

 Aliaţii Putin se declară îngrijoraţi de „excesele” mobilizării. 

Şefii celor două camere ale parlamentului rus au răspuns duminică la o serie de plângeri cu privire la campania de mobilizare militară din Rusia, cerând oficialilor regionali să ţină situaţia sub control şi să rezolve rapid „excesele” care au alimentat furia publică, relatează Reuters duminică.

 Rusia poate recurge la mobilizarea forțată a prizonierilor de război ucraineni, ceea ce reprezintă o încălcare a Convenției de la Geneva, conform unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

„Trupele ruse se pregătesc pentru mobilizarea forțată a prizonierilor de război ucraineni pentru a lupta de partea Rusiei, încălcând Convenția de la Geneva privind prizonierii de război”, se arată în raport.

Istoricul Mark Galeotti: „Putin e un operator pragmatic, nemilos și oportunist”. 

Occidentul s-a lăsat înșelat de anumite aparențe și a realizat prea târziu cine este Putin și ce planuri are, consideră profesorul și istoricul american Mark Galeotti. El spune că Putin depinde de sistemul de propagandă și de oligarhi pe care și l-a creat.

 Armata ucraineană continuă să lanseze atacuri asupra ocupanților ruși din regiunea Herson. În noaptea de sâmbătă spre duminică, trupele Ucrainei au atacat pozițiile inamice din Nova Kahovka, informează Rador. Lupte grele în regiunea Herson. Trupele ruse din Nova Kahovka, bombardate de ucraineni. 

Potrivit RBC, militarii Kievului au postat în acest sens o înregistrare video pe Telegram.

Guvernatorul regiunii ucrainene Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, a raportat că rușii au bombardat, din nou, raionul Nikopol, scrie Rador.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, trupele ruse au tras 170 de obuze, vizând trei comunități teritoriale: Cervonohrihorivka, Nikopol și Marhaneţ. Potrivit guvernatorului, datele preliminare arată că bombardamentele nu s-au soldat cu victime.

La Nikopol, au fost avariate case și o substație electrică, astfel că peste 3.200 de familii au rămas fără curent. În Marhaneţ, de asemenea, aproape 3.000 de familii au rămas fără curent electric.

„În comunitatea Cervonohrihorivka, rușii au lăsat aproape 500 de oameni fără electricitate. Obuzele au avariat case particulare, magazine, o grădiniță, o instituţie sanitară, vehicule, o farmacie, un club, un stadion și o conductă de gaz” – a precizat Valentin Reznicenko.

 Preşedintele Zelenski se declară şocat de faptul că Israelul nu a oferit sisteme antirachetă Kievului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat şocat de faptul că Israelul nu a oferit sisteme antirachete Kievului pentru a ajuta la contracararea atacurilor ruseşti, potrivit unui interviu făcut public sâmbătă, informează Reuters.

Volodimir Zelenski a cerut sprijin la scurt timp după începerea războiului, în luna februarie. El a menţionat sistemul Domul de Fier (Iron Dome) al Israelului, folosit deseori pentru a intercepta rachetele trase de către militanţii palestinieni din Fâşia Gaza.

Ministrul rus de externe, adresându-se Adunării Generale a ONU şi presei mondiale, a încercat să justifice invazia în Ucraina începută în februarie, repetând afirmaţiile false ale Moscovei conform cărora guvernul ales de la Kiev a fost instalat în mod ilegitim, este plin de neo-nazişti, iar în estul ţării vorbitorii de limbă rusă sunt oprimaţi.

Articolul precedentVremea 25 septembrie. Temperaturi ridicate în cea mai mare parte a țării
Articolul următorDirectorul ANPC: „60% dintre debitori nu cunosc diferenţa dintre o bancă şi un IFN”