Ucraina a ajuns, astăzi, în cea de-a 103-a zi de când face față invaziei ruse. Planurile lui Putin legate de o „operațiune specială” care îi va aduce un succes rapid și de netăgăduit au fost date peste cap de rezistența armatei ucrainene, fapt ce a transformat acest război extrem de sângeros și total inexplicabil într-o Europă modernă într-unul de uzură. În tot acest timp se observă schimbări repetate de strategie din partea Armatei Roșii, cea mai recentă dintre ele fiind legată de atacul cu rachete asupra capitalei Kiev. Vestea bună este că opoziția făcută de forțele ucraine a dat rezultate, în Severodonetsk aceștia preluând controlul asupra a jumătate din oraș.

 
 
UPDATE 8:00 Institutul pentru Studierea Războiului: capacitatea Ucrainei de a ataca trupele ruse din Severodonetsk sugerează că puterea de luptă a Moscovei este în scădere.
 
UPDATE 7:45 Tsikhanouskaya: Aproape 1.500 de beloruși luptă împotriva Rusiei în Ucraina.

Liderul opoziției din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, a spus că atunci când a izbucnit războiul, „mulți oameni din Belarus au crezut că ucrainenii au nevoie de ajutor, așa că au fost organizate batalioane”.

„Acum sunt aproximativ 1.500 de oameni (care luptă – n.r). Sunt… în diferite orașe, sub supravegherea armatei ucrainene”, a declarat Tsikhanouskaya pentru ziarul italian Corriere della Sera.

 

UPDATE 7:30 The Independent: Regatul Unit va furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune după ce Rusia a lovit Kievul.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a anunțat că Marea Britanie va trimite un număr nespecificat de lansatoare de tip M270.

 

Lansatoarele sunt capabile să tragă rachete până la 80 de kilometri, ceea ce o face cea mai lungă armă de care dispune Ucraina. Decizia a fost luată după ce Kievul a fost lovit, pe 5 iunie, cu rachete, pentru prima dată din aprilie.

Articolul precedentPrognoza meteo 6 iunie. Vremea extremelor: vijelii cu grindină și temperaturi de 31 de grade
Articolul următorMinistrul Marius Budăi anunță 2 modificări importante în Codul Muncii – Ce trebuie să știe angajații