Răsturnare de situație în scandalul măsurătorilor pe canalul Bîstroe, după ce România a cerut Ucrainei să facă măsurători pentru verificarea adâncimii și a impactului asupra zonei Deltei Dunării. Țara noastră ar fi cerut amânarea măsurătorilor, potrivit surselor politice citate de Realitatea PLUS.

România a luat o decizie total opusă intențiilor exprimate până în prezent în cazul lucrărilor de dragare făcute de Ucraina pe canalul Bîstroe. La aproape două săptămâni de la izbucnirea scandalului Bîstroe, România cere amânarea măsurătorilor de verificare al Bîstroe, potrivit surselor Realitatea PLUS.

După ce Ucraina și-a dat acordul cu întârziere pentru efectuarea măsurătorilor, lucrările programate să înceapă astăzi, miercuri – 22 martie, au fost amânate de partea română. Motivul ar fi determinat de faptul că unul dintre cei doi experți români care trebuia să fie prezenți la măsurători este în concediu, potrivit surselor politice citate de Realitatea PLUS.

Cei doi experți români care trebuiau să asiste la măsurătorile de pe Bîstroe și-au luat liber, a anunțat Realitatea PLUS, potrivit unor surse politice. Explicațiile despre absența experților de miercuri sunt legate de o lipsă de implicare a ucrainenilor, care nu i-ar fi contactat pe cei doi pentru operațiunea de astăzi, astfel că măsurătorile pe Bâstroe urmează să înceapă efectiv de joi, 23 martie, potrivit Realitatea PLUS.

Decizia vine chiar la o zi după ce a fost anunțat acordul Ucrainei pentru începerea imediată a măsurătorilor, în urma consultărilor de luni pentru Bîstroe, între părțile română și ucraineană.

În urma dragărilor făcute de Ucraina pe Bîstroe, adâncimea a depășit cu cel puțin 2 metri ce se stabilise, ajungând până la 9 metri, potrivit surselor citate de Realitatea PLUS.

În plus, după ce inițial s-a anunțat că sunt pregătite echipele care vor merge miercuri, 22 martie, să facă măsurători și pe canalul Bîstroe, verificările vor fi făcute cu navele și echipamentele ucrainenilor, anunță Realitatea PLUS. Partea ucraineană a invitat experți români la bordul navelor ucrainene, fiind în același timp și experți ucraineni, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, marți seară, la un post TV.

„Sunt doi experți care vor merge, care au fost și în prima parte, care sunt din zonă și sunt vorbitori și de ucraineană, ca să se înțeleagă foarte bine și cu cei din Ucraina. Pe brațul Chilia au început măsurătorile în urmă cu o săptămână, cu cele trei vase românești, la bord de află câte un expert ucrainean”, a anunțat Grindeanu.

Articolul precedentRăsturnare de situație în cazul OMV Petrom! Compania austriacă ar putea plăti taxa de solidaritate – SURSE
Articolul următorBlue Air a intrat în insolvență