Astăzi, 17.07.2023, la sediul Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița a avut loc conferința de presă dedicată încheierii proiectului „Protecția cursurilor de apă pentru o Mare Neagră curată prin monitorizarea cu instrumente inovatoare de control și practici bazate pe natură în vederea reducerii sedimentelor și poluării cu deșeuri- Protect-Streams-4-Sea” , susținută de către: dr. biolog Oana Ristea și biolog Alina Constantin din cadrul LCA al ABA Buzău-Ialomița.
Prin intermediul proiectului, s-a desfășurat primul studiu din România realizat pe probe de apă (microplasticul în supensie) și sedimente dintr-un lac de acumulare. Studiul a evidențiat faptul că PLASTICUL este cel mai recent poluant cu un impact major asupra sănătății umane și reprezintă fracțiunea majoritară a deșeurilor din râuri, mări și oceane.
Administrația Bazinală de apă Buzău-Ialomița este partener în acest proiect, care a început pe 20 iulie 2020 și se finalizează pe 19 iulie 2023, iar obiectivul principal al proiectului „Protect-Streams-4-Sea” este protecția mediului și reducerea poluanților, precum și a deșeurilor din Marea Neagră. Liderul de proiect este Universitatea Internațională Elenă din Grecia, iar alături de aceasta, în proiect sunt implicați alți patru parteneri din regiunea Mării Negre: Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița din România, Young Foresters Union din Armenia, Eco-TIRAS Asociația Internațională River Keepers din Republica Moldova și Universitatea Artvin Coruh din Turcia.
Activitățile propuse în cadrul proiectului se concentrează asupra poluanților și a deșeurilor care ajung în Marea Neagră din apele de suprafață (râuri si lacuri).
Prin urmare, pentru a atinge obiectivul principal al proiectului, ABA Buzău-Ialomița a investigat, în cadrul proiectului, poluarea cu PLASTIC din zona pilot, reprezentată de cursul râului Buzău amonte de Acumularea Siriu până în dreptul localității Pătârlagele.
De asemenea, o activitate importantă a proiectului a fost cea de conștientizare și educație a locuitorilor din zona pilot. Astfel, s-au realizat două acțiuni de ecologizare cu participarea UAT-urilor Siriu, Pătârlagele și Nehoiu, precum si activități de educație pentru mediu, realizate cu ajutorul elevilor Școlii Gimnaziale Siriu, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” – Nehoiu și Liceul Teoretic „Radu Vlădescu”- Pătârlagele.
Astfel, #Iuliefaraplastic a debutat cu acțiuni dedicate protecției mediului, chiar în prima zi a lunii, când Apele Române Buzău-Ialomița au organizat evenimentul „E FANASTIC fără PLASTIC!”, prin care s-a marcat finalul proiectului Protect-Streams-4-Sea.
Evenimentul a avut loc în zona barajului Siriu, fiind moderat de Oana Ristea, biolog în cadrul LCA Buzău, iar pe agendă au fost următoarele: prezentarea rezultatelor proiectului ProtectStreams4Sea, prezentări ale ONG-urilor invitate, pentru reducerea poluării cu plastic. La eveniment au luat parte și copii, care au avut ocazia să experimenteze in Laboratorul Outdoor de Hidrobiologie, oferit și susținut de biologii LCA Buzău, Slobozia și Ploiești. Au fost prelevate probe de macronevertebrate și de fitobentos, iar copiii au putut vizualiza la microscop organisme vii. Simbol al evenimentului a fost PETștele, care va rămâne instalat în zona de belvedere a acumulării Siriu.