Parlamentarii UDMR au depus, miercuri, o iniţiativă legislativă privind reorganizarea procedurii de obţinere a permisului de conducere, care defineşte profesia de examinator autorizat şi prevede ca aceasta să poată fi exercitată, pe lângă ofiţeri şi agenţi de Poliţie, de către orice persoană care obţine o autorizaţie în domeniul respectiv.

„Prezentul proiect de lege a fost necesar deoarece Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) nu poate efectua examenele în ritmul necesar din cauza lipsei de personal, iar, astfel, candidații trebuie să aștepte luni de zile pentru a obține o programare la proba practică, necesară pentru obținerea permisului de conducere. Inițiativa noastră are ca scop transparentizarea actualului sistem de reglementare și facilitarea procedurilor administrative pentru obținerea permisului de conducere”, a declarat inițiatorul proiectului, Benedek Zakariás.

De asemenea, noul proiect de lege vrea să introducă posibilitatea ca, pe lângă polițiști, să poată fi examinator la proba de traseu și un examinator auto. Această nouă ”meserie” poate fi realizată de orice persoană care are permis de conducere de cel puțin 3 ani și care obține o autorizație de examinator auto.

Condiții pentru obținerea autorizației de examinator auto

Conform noului proiect de lege, Autoritatea Rutieră Română ar fi responsabilă pentru examinarea candidaților, iar pentru a obține o autorizație de examinator, persoana respectivă trebuie să dețină permis de conducere pentru categoria B de cel puțin trei ani, să nu fi avut permisul de conducere anulat sau suspendată exercitarea dreptului de conducere a autovehiculelor în ultimii trei ani.

„Pentru a obține autorizație de examinator pentru categoriile C sau D, pe lângă condițiile de mai sus, persoana trebuie să aibă cel puțin 5 ani experiență în categoria de vehicule pentru care solicită atestarea sau să promoveze testul de evaluare teoretică și practică. Prin această modificare eliminăm posibilitatea ca un agent de poliție, după trei ani de experiență în domeniu, să examineze pentru orice categorie de autovehicule, așa cum este în prezent”, a adaugat Benedek Zakariás.

Dacă iniţiativa legislativă elaborată de UDMR va fi adoptată în Parlament, aceasta va intra în vigoare începând cu anul 2024.

Articolul precedentBNR a majorat dobânda cheie la 6,25%
Articolul următorCULISELE STATULUI PARALEL. Generalii SRI care dau spionajul pe afaceri