S-a anunţat primul caz de coronavirus din România. Este vorba de un bărbat din județul Gorj, care ar fi intrat în contact cu cetățeanul italian care a vizitat, recent, ţara noastră. Bărbatul urmează să fie transferat la Institutul „Matei Balş”, din Capitală.

„În urma testarii făcute persoanelor din jud. Gorj, avem primul caz confirmat cu COVID-19 pe teritoriul României. Starea bărbatului e bună, nu manifestă simptome şi nu trebuie să ne alarmăm. Mai avem în lucru încă 33 de teste din acea zona şi probabil vor mai fi”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Cei şapte membri ai familiei pacientului se află în carantină, sub pază, la domiciliu. Cazul din Romania a fost confirmat de OMS, scrie realitatea.net

„Da, putem confirma, există diagnosticul virusologic pozitiv realizat la Institutul „Matei Balş”, confirmat de profesorul Streinu Cercel. Este vorba de un pacient din grupul de la Gorj”, a declarat, anterior, la un post TV, Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan.

Românul infectat nu prezintă simptomele Covid-19. Rudele apropiate ale acestuia vor fi izolate la domiciliu, cu toate că testele lor au ieșit negative.

Mai sunt în lucru încă 33 de teste din Gorj și Dolj, județe pe unde a circulat italianul în vârstă de 71 de ani, ”pacientul zero” al coronavirusului din România, scrie realitateadegorj.net

”Este vorba despre un singur caz, pacientul nu este simptomatic. Este un test pozitiv, asta înseamnă că el trebuie să fie transportat la spital. Un echiopaj cu izoleta a plecat deja spre Gorj și îl a transporta pe pacient în siguranță la Matei Balș. În preajma acestuia mai sunt șapte persoane ale căror teste au fost negative. ei vor rămâne în carantină 14 zile după care li se fac analize, dacă între timp apar simptome, ei vor fi verificați.

Ne interesează ca transportul să se facă în mod corect. Bolnavul este în stare bună și nu prezintă alte patologii în acest moment. Vom reveni cu informații pe parcurs. Vom stabili un plan de lucru, la Gorj avem un comitet creat. Va ajunge la București în jur de 4-5 ore. Nu este o problemă de urgență, ci de a fi transportat în siguranță”, a explicat secretarul de stat Raed Arafat.

”Pe plan local, Prefectura și autoritățile vor primi sarcinile pe care le au de făcut, inclusiv mesele, apă și ce au nevoie cei care se află în carantină”, a explicat Raed Arafat.

Articolul precedentOFICIAL. Primul caz de coronavirus CONFIRMAT în România
Articolul următorCetățenii care doresc informații despre situațiile legate de COVID – 19 pot apela numărul 0800800358