În parcul industrial Hamilton investitorii au halele pregătite la cheie, în vreme ce în parcul industrial deţinut de Primăria Slobozia ei sunt obligaţi să-şi construiască spaţiile de producţie.

Municipalitatea şi-a făcut calculele şi deşi bugetul local este mai sărac ca niciodată a acceptat să ofere importante facilităţi la plata impozitelor societăţilor comerciale ce investesc în parcurile industriale ridicate pe fonduri europene.

Primăria Slobozia oferă facilităţi fiscale pentru a-i atrage pe investitorii privaţi în două parcuri industriale. Dacă nu vor reuşi să atingă angajamentele asumate la momentul semnării contractelor de finanţare bugetul local va restitui fondurile europene primite pentru edificarea parcului industrial din partea de nord-est.

Municipiul Slobozia se laudă în acest moment cu două parcuri industriale, ambele ridicate cu fonduri europene. Primul este investiţia unei firme private, al doilea este mândria publică a autorităţilor locale. Mândrie până la un punct, căci în afară de platforme betonate şi acces la utilităţi autoritatea publică locală este clar depăşită ca atractivitate de parcul privat, unde investitorul pune la dispoziţie hale şi spaţii de birouri la cheie.

Parcul Hamilton este la doar 13 kilometri de Autostrada „Soarelui”

Parcul Hamilton este o investiţie în valoare de 39,8 milioane euro construită la intrarea în municipiul Slobozia pe bani europeni (18,45 milioane euro), fonduri private (18,58 milioane lei) şi o contribuţie de la bugetul statului (2,8 milioane euro), chiar lângă combinatul chimic AMONIL, fostul motor al economiei ialomiţene.

La o aruncătură de băţ de Autostrada Soarelui, cu acces la toate utilităţile publice, parcul ce are deja chiriaşi, oferă hale la cheie, spaţii de producţie dar şi zone de office, toate gândite astfel încât investitorilor să nu le lipsească nimic.

Pentru a-i convinge pe investitori că au doar de câştigat dacă-şi dezvoltă afacerile în municipiul reşedinţă de judeţ, consilierii municipali au aprobat acordarea unui ajutor de minimis pentru SC OCH LOGISTIC AG SRL, proprietarul parcului.

Până la sfârşitul anului 2020 acesta va fi scutit de plata impozitului/taxei pe clădiri şi impozitul/taxei pe teren datorat, pentru o valoare maximă de 140.000 euro, echivalent 644.000 lei, valoare împărţită egal pentru 2019 şi 2020.

Parcul de stat a adus până acum doar pierderi

La cinci kilometri distanţă, la ieşirea spre Brăila, Primăria Slobozia a amenajat un alt parc industrial, tot pe fonduri nerambursabile primite prin Agenţia de Dezvoltare Regională 3 Sud-Muntenia.

Cum afacerea s-a derulat în mediul public, municipalitatea a reuşit doar să amenajeze platforme betonate, o reţea de iluminat public şi acces la utilităţi.

Lucrările au întârziat nepermis de mult, criza financiară din 2010 a afectat majoritatea firmelor locale şi când a fost să culeagă roadele Primăria Slobozia s-a ales cu praful de pe tobă.

În lipsa investiţiilor, firma de administrare a parcului industrial deţinută de municipalitate s-a limitat la a gestiona câteva facturi şi de a plăti salarii, pe baza unor sume consistente livrate cu regularitate de la bugetul local.

Timpul a trecut şi în acest moment Primăria Slobozia se află în situaţia în care riscă să restituie milioanele de euro primite de la Uniunea Europeană pentru că nu a atras sutele de locuri de muncă, aşa cum se angajase prin contractul de finanţare.

Municipalitatea a intenţionat la un moment dat să fenteze din corp şi să înfiinţeze în parcul industrial mai multe firme cu capital deţinut sută la sută de Consiliul Local Slobozia doar pentru a-i număra pe vechii angajaţi mutaţi ca noi salariaţi pe firmele nou-nouţe dar totul a rămas la stadiul de proiect.

În schimb, în ultima şedinţă a lunii decembrie, consilierii municipali au fost de acord să ofere ipoteticilor investitori facilităţi fiscale începând cu 1 ianuarie 2019.

„Prin prezenta procedură se doreşte acordarea unui ajutor sub formă de minimis sub forma scutirii de la plata impozitului pe clădiri şi impozitul aferent parcului industrial, pentru întreprinderile ce îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul administrativ al municipiului Slobozia.”, a decis Consiliul Local Slobozia.

Valoarea totală estimată a ajutorului de minimis este pentru următorii doi ani de 450.000 euro, 250.000 euro în echivalent lei în anul 2019 şi încă 200.000 euro pentru anul 2020.

Dacă nu va reuşi să-şi atingă ţinta de locuri de muncă promise la momentul primirii finanţării europene pentru construirea parcului industrial Primăria Slobozia va fi obligată să restituie aproximativ 3,75 milioane euro.

Ar fi o catastrofă financiară după ce bugetul local va da înapoi în primele zile din 2019 aproximativ 2 milioane euro pentru că Primăria nu a fost în stare ca până la sfârşitul acestui an să realizeze un acces auto pentru o parcare subterană construită tot cu fonduri europene!

 

 

 

 

 

 

Articolul precedentOpt localităţi din Ialomiţa se asociază pentru a aduce oamenilor alimentare cu gaz metan
Articolul următorPlăţi suplimentare consistente pentru o mână de salariaţi de la Consiliul Judeţean