Mii de locuitori din centrul judeţului Ialomiţa aşteaptă de trei decenii să ajungă alimentarea cu gaz metan şi la ei la poartă.

Oraşul Căzăneşti şi comunele Perieţi, Gheorghe Doja, Andrăşeşti, Ciochina, Munteni Buzău, Sărăţeni şi Balaciu şi-au dat acordul pentru înfiinţarea unei asociaţii de dezvoltare ce are ca unic scop realizarea în comun a unei reţele de distribuţie gaz metan.

Primari din toate partidele s-au unit pentru a aduce gaz în opt localităţi din centrul judeţului Ialomiţa. Fără să ţină cont că sunt primari PSD, PNL ori ALDE, cu toţii vor ca în doi–trei ani locuitorii să-şi poată încălzi locuinţele nu cu lemne, ca în prezent, ci prin sisteme cu centrale alimentate cu gaz metan.

Ioan Martin, consilier personal al primarului oraşului Căzăneşti, este „vinovatul” pentru înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Distribuţie Gaz Ialomiţa Centrală.

Fost vicepreşedinte liberal al Consiliului Judeţean Ialomiţa până în vara anului 2016, Martin lucrează din toamnă la documentaţie şi se bucură că Asociaţia poate, în sfârşit, funcţiona.

„Suntem mai multe persoane care lucrăm de câteva luni fără a primi vreun leu. Încercăm doar să ajutăm comunităţile locale să se dezvolte. Au şi cetăţenii din Căzăneşti şi celelalte şapte localităţi dreptul de a avea condiţii de trai mai bune.”, explică Ioan Martin demersul său.

Studii de fezabilitate cu bani solicitaţi la Consiliul Judeţean Ialomiţa

Asociaţia aşteaptă adoptarea bugetului judeţean pentru a solicita fondurile necesare plăţii studiilor de fezabilitate individuale pentru alimentarea cu gaz metan. Consiliul Judeţean Ialomiţa acordă 200.000 lei pentru fiecare comună şi 300.000 lei pentru fiecare oraş iar ADI Distribuţie Gaz Ialomiţa Centrală speră să obţină în primă fază cel puţin 600.000 lei, fonduri pentru realizarea documentaţiilor.

„Sunt două localităţi ce au în lucru studii de fezabilitate pentru reţeaua de alimentare cu gaz metan şi sperăm să obţinem de la Consiliul Judeţean Ialomiţa fondurile pentru plata documentaţiilor în celelalte şase localităţi. Intenţionăm să le scoatem la licitaţie la pachet, pentru a obţine o reducere a costurilor.”, explică Ioan Martin care este pasul următor.

Ulterior întocmirii studiilor de fezabilitate se va stabili o valoare estimativă a realizării investiţiei în localităţile din centrul judeţului Ialomiţa. Finanţarea lucrărilor poate fi obţinută din surse guvernamentale, celebra OUG 114 având printre prevederi şi finanţarea extinderii reţelelor de gaz metan din România.

Introducerea alimentării cu gaz metan în cele opt localităţi va aduce pe lângă beneficiile în gospodăriile individuale şi posibilitatea de a atrage investiţii locale, importante prin generarea de locuri de muncă dar şi prin aportul financiar consistent la bugetele locale.

 

 

 

Articolul precedentMihai Tudose a anunţat încă de vineri ce suferinţă are Liviu Dragnea: „Omul nu este sănătos la cap!”
Articolul următor„Norocul” HCM Slobozia în Cupa României: joc cu CSM Bucureşti pentru un loc în careul de aşi!