Guvernul, reprezentanții procesatorilor și cei ai rețelei marilor magazine au convenit o reducere a prețului pentru laptele de consum pe o perioadă de șase luni, se arată într-un comunicat de presă.

Guvernul susține că măsura a fost luată în urma consultărilor de la Palatul Victoria și că ea „încurajează cererea pe piața laptelui, ceea ce va sprijini implicit fermierii și procesatorii”.

„Mă bucur că am reușit împreună să găsim o serie de soluții care să deblocheze piața laptelui. Știm cu toții însă că avem nevoie de măsuri pe termen lung. La nivelul Guvernului, lucrăm la un program de dezvoltare a sectorului agricol și industriei alimentare care să pună în valoare potențialul României și să garanteze securitatea alimentară cetățenilor noștri”, a declarat Nicolae Ciucă.

Ajutoare financiare și alte măsuri pentru susținerea fermierilor și a pieței laptelui

Premierul și ministrul Agriculturii au prezentat și alte măsuri de sprijin.

„Astfel, pentru susținerea fermierilor și a pieței laptelui, vor fi acordate ajutoare financiare în două etape. Primele plăți se vor face începând cu 15 mai 2023 pentru cererile în valoare de 21,6 milioane de euro, depuse de crescătorii de vaci de lapte până la data de 23 martie 2023. Ulterior, va fi organizată o a doua sesiune de depunere a cererilor de plată, plățile urmând să se facă, pentru aceste cereri, în al doilea semestru al anului 2023. Guvernul va pune în acord cu realitățile economice valoarea fondurilor alocate, iar ca urmare a unei mai bune așezări a sumelor acordate sectorului zootehnic, fermierii vor beneficia de compensații în valoare de 22 de milioane de euro, pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina”, se arată în comunicatul Guvernului.

„De asemenea, pentru susținerea procesatorilor români din industria alimentară, va fi îmbunătățită și adaptată, în termen cât mai scurt, măsura potrivit căreia procesatorii beneficiază  de o primă de 10% din valoarea  producției prelucrate în România. Proiectul de act normativ se află deja în analiza și dezbaterea Parlamentului”, se mai arată în același comunicat.

Guvernul a precizat că va extinde și dezvolta „Programul pentru școli” și „Masa caldă în școli” din anul școlar următor.

„Astfel, vor fi pregătite proiecte de acte normative pentru acordarea de produse lactate copiilor în fiecare zi în care frecventează cursuri școlare, și nu doar de trei ori pe săptămână ca până acum, dar și pentru actualizarea prețului pachetelor de care vor beneficia copiii și fluidizarea procedurilor de achiziție. De asemenea, Guvernul pregătește creșterea numărului de școli în care se acordă o masă caldă sau un pachet alimentar elevilor care frecventează cursurile”, mai spune Guvernul.

Consultările între fermieri, procesatori și rețelele marilor magazine vor continua la nivelul Ministerului Agriculturii.

Sursa: Mediafax

Articolul precedentVremea 12 aprilie – primăvara călduroasă se lasă așteptată
Articolul următorAccident ȘOCANT: O angajată a MApN a a călcat un biciclist – Aceasta avea o alcoolemie de 1,77 mg/l