Astăzi s-a întrunit la Slobozia Unitatea Locală de sprijin, componentă a Comisiei pentru Combaterea Bolilor Ialomița. Comisia a luat în dezbatere riscul de apariție a pestei porcine africane. Porcii, deci, s-au aflat în centrul atenției.
La sfârșitul lunii trecute ANSVA a confirmat un focar de pestă porcină africană într-o exploatație comercială din Tulcea. Ancheta epidemiologică s-a desfășurat cu sprijinul a doi experți ai Comisiei Europene care au oferit consultanță de specialitate. ANSVSA a dispus sacrificarea a 44.500 de capete și a organizat măsuri preventive. Pesta porcină africană descoperită în focar este boala cu cea mai mare viteză de răspândire. Diagnosticul nu poate fi pus decât după analiza cadavrelor fapt ce îngreunează depistarea. Boala nu se transmite la om dar provoacă mari pagube economice. România nu s-a mai confruntat cu pesta porcină africană și nu deține vaccinuri pentru combatere.
Ialomița este județ limitrof și din acest motiv autoritățile veterinare au luat măsuri de supraveghere. Pesta porcină africană este un risc pe care specialiștii îl tratează ca atare. În urma ședinței de la Primăria Slobozia specialiștii au elaborat recomandări pentru crescătorii de porci. Medicul veterinar trebuie anunțat în următoarele situații:
– porcul nu mănâncă, bea multă apă, prezintă diaree în alternanță cu constipație, tremură și stă mai mult culcat;
– doriți să vindeți sau să cumpărați porci.Vânzarea sau cumpărarea de porcine fără notificarea medicului veterinar poate aduce pesta porcină în gospodăria și localitatea dumneavoastră;
– doriți să tăiați porcul pentru consum- un examen clinic, însoțit de un examen trichineloscopic, vor aduce pe masa familiei o carne de porc sănătoasa, cu condiția să fie păstrată și pregătită în condiții de igienă.
Respectați reguli minime de biosecuritate:
– separați adăpostul pentru animale de curtea familială;
– schimbați hainele și încălțămintea la părăsirea spațiului din curte destinat animalelor și spălați-vă cu apă și săpun când ieșiți din curtea animalelor;
– evitați vizitele altor persoane în zona de adăpost pentru animale și a împrumutului de ustensile, harnașamente sau paie pentru așternut;
– nu permiteți accesul în curte, și mai ales în spațiul destinat porcilor, persoanelor care au fost la vânătoare sau care au porci în gospodăria proprie și nu aplică măsuri de biosecuritate.
Astăzi se va desfășura la Prefectură o ședință a Comisiei Județene de Combatere a Bolilor care va lua în discuție situația creată.