Pentru a nu deveni victima acestui gen de înşelăciune, denumită generic „pomana regelui Cioabă”, poliţiştii ialomițeni atenţionează cetăţenii să fie prudenţi atunci când sunt abordați de persoane necunoscute şi îi sfătuiesc să ţină cont de următorul set de recomandări:

Escrocii acostează persoane care poartă, la vedere, bijuterii de aur, pe care le schimbă, într-un moment de neatenţie, cu unele din metale nepreţioase.

Pretinşi urmaşi ai Regelui Cioabă, femei şi bărbaţi, opresc pe stradă diverse persoane, sub pretextul că vor să le ofere pomană pentru sufletul lui Cioabă. „Cadoul“ constă în lanţuri, cercei sau inele, însă în realitate sunt falsuri confecţionate dintr-un metal de culoare galbenă.

De regulă, persoanele vârstnice, care locuiesc singure sau în locații izolate sunt cele vizate de autori de infracțiuni cum ar fi ,,Accidentul”, ,,Coletul”, ,,Pomana regelui Cioabă”, cumpărarea sau oferirea de produse ș.a.m.d., persoane care pretind că sunt reprezentanţi ai unor furnizori de utilităţi sau care oferă spre vânzare bunuri la preţuri sub valoarea reală.

Folosiţi orice ocazie în care discutaţi cu membrii de familie sau cunoscuţi în etate, pentru a vorbi despre permiterea accesului în locuință al oricăror persoane, indiferent de pretext.

Totodată, dacă permit accesul în casă, avertizați-i cu privire la efectuarea oricărei plăți sau operațiuni care ar putea dezvălui locația sumelor de bani din locuință.

Atrageți atenția cu privire la oferirea sumelor de bani, sub orice pretext, stabiliți numere de telefon la care să puteți fi contactați, pentru a se verifica pretextele și stabiliți persoane de încredere din rândul vecinilor care pot ajuta la nevoie.

Sesizaţi Poliţia când aveţi date despre persoane bănuite sau victime ale unor astfel de infracţiuni!

Articolul precedentIncendiu la spitalul de urgenţă Slobozia, provocat de o candelă lăsată aprinsă
Articolul următorCoronavirus România, bilanț oficial. Sunt 196 de cazuri noi