pestă porcină
Pestră porcină la în Ialomița

În data de 20 iulie a fost confirmată prezența virusului pestei porcine Africane la porcii din două gospodării din comuna Giurgeni, județul Ialomița.

În urma confirmării animalelor cu pestă porcină, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență.

Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. De asemenea a fost dispusa  uciderea porcinelor din cele două gopsodării și ecarisarea carcaselor.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Ialomița reunit astăzi, a dispus, conform planului de măsuri adoptate, pentru a preveni răspândirea bolii, uciderea preventivă a porcinelor din cele două gospodării și ecarisarea carcaselor.

Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele moarte și cele sacrificate.

Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor HG 1214/2009, modificată și completată prin HG 484/2018.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.(Serviciul Comunicare și Logistică Documentară)

Articolul precedentSlobozia are regulament pentru terasele ilegale. După 20 de ani!
Articolul următorDoi studenți pakistanezi învață copii din Sudiți să viseze în limba engleză