Porcii mistreţi plimbă virusul pestei porcine africane prin pădurile fondurilor de vânătoare din Ialomiţa.

Autorităţile sanitar-veterinare sunt în alertă şi dau amenzi pe bandă rulantă celor care cresc porci în gospodării încălcând regulile impuse de prezenţa virusului pestei porcine africane.

Pesta porcină africană a fost confirmată la un porc mistreţ vânat pe fondul de vânătoare Săveni.

Aflat la o distanţă de peste 30 kilometri de limita de est a judeţului, acolo unde pesta porcină africană a dus la decimarea porcinelor din gospodării, fondul de vânătoare confirmă prezenţa virusului la animale în mediul sălbatic din judeţul Ialomiţa.

„Apariţia cazului de boală confirmă faptul că în mediul silvatic există virus circulant ceea ce poate duce, în cazul nerespectării tuturor măsurilor stabilite pentru fiecare focar/caz de boală în parte, la extinderea bolii şi apariţia de noi cazuri/focare de boală pe teritoriul judeţului Ialomiţa.”, trag un semnal de alarmă medicii veterinari.

În aceste condiţii, respectarea măsurilor impuse de medicii veterinari este mai importantă ca oricând. În ciuda avertizărilor şi amenzilor usturătoare, există destui localnici care încearcă să fenteze vigilenţa autorităţilor şi îşi populează gospodăriile cu purcei necrotaliaţi aduşi din judeţe în care s-a confirmat prezenţa temutului virus.

În urma unei descinderi a reprezentanţilor DSVSA şi Poliţiei la trei case din comuna Sudiţi, localitate aflată la o aruncătură de băţ de fondul de vânătoare Săveni, s-au găsit mai multe porcine ce nu aveau crotalii, achiziţionate din diverse locaţii.

Cum localitatea se află sub monitorizarea medicilor veterinari iar repopularea exploataţiilor localnicilor cu porcine este interzisă, s-a dispus confiscarea şi omorârea animalelor ce au fost apoi trimise spre incinerare, nu înainte de a li se preleva probe cu privire la prezenţa virusului pestei porcine africane.

În cazul confirmării, în localitatea Sudiţi se va prelungi perioada de monitorizare şi interzicere a creşterii porcilor. Cei trei proprietari de porci necrotaliaţi au primit fiecare câte o amendă în valoare de 3.600 lei şi nu vor fi despăgubiţi pentru purceii omorâţi.

„Noi încercăm să închidem cât mai multe dintre focarele din judeţ dar ne luptăm cu oamenii care nu înţeleg să respecte măsurile noastre şi aleg să cumpere porci pe care apoi să-i ascundă prin gospodării deşi acest lucru nu este permis.”, comentează situaţia Mihai Puia, directorul DSVSA Ialomiţa.

Medicii veterinari sunt în alertă în această perioadă premergătoare Crăciunului şi se aşteaptă la apariţia de noi focare de pestă porcină africană având în vedere că în multe dintre localităţile în care au fost omorâţi porcii, sute de gospodari apucaseră să-şi taie animalele şi să congeleze carnea pentru a fi consumată cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă.

 

 

 

Articolul precedentPrimăria Slobozia bagă cetățenii cu japca în economia circulară
Articolul următorPovestea porcilor. Cu DSVSA Ialomița și Primăria Slobozia în prim plan