Mihai Puia, directorul DSVSA Ialomița

Potrivit uni ordin emis de președintele ANSVSA și intrat în vigoare de curând, porcii din gospodăriile populației ar trebui tăiați numai în prezența medicului veterinar.

Ordinul prevede ca la sacrificarea animalelor să se efectueze examene ante și post mortem. Verificarea ante mortem presupune că veterinarul examinează porcul vizual ca să constate dacă acesta prezintă simptome de boală, cum ar fi febra sau dacă animalul este în condiție fizică bună.  Examenul ante mortem se referă la analiza pentru trichină, examen care oricum se făcea de către majoritatea proprietarilor de animale.

Prevederile ordinul sunt, practic, inaplicabile având în vedere numărul mic de medici veterinari și timpul scurt în care ar trebui să se aplice această măsură. Potrivit informațiilor furnizate de directorul DSVSA Ialomița, dr. Mihai Puia, în Ialomița sunt doar 36 de medici veterinari și circa 50.000 de porci în gospodăriile populației. Perioada scurtă, de circa 15 zile, în care oamenii sacrifică porcii face inoperabil ordinul emis de ANSVSA. Și dacă ar vrea să se conformeze acestui ordin aberant, oamenii nu o pot face. Așa că, cel mai probabil, sacrificarea porcilor se va face ca și până acum, singur examen disponibil și util fiind cel pentru trichină.

Nici limitarea la 5 porci în gospodăriile populației nu poate fi aplicată

Directorul Mihai Puia este de părere că nici limitarea numărului de porci care pot fi crescuți în gospodăriile populației nu poate fi aplicată. Puia spune că a trimis la Ministerul Agriculturii o propunere de îmbunătățire a ordinului, prin care reducerea porcilor din gospodăriile populației să poată fi pusă în practică.

Puia consideră că sunt necesare minim două etape de aplicare. Prima ar fi castrarea masculilor, operațiune care ar trebui finanțată de stat. Asta pentru că oamenii pot invoca lipsa banilor pentru plata acestei operațiuni. După alte patru luni este necesară inventarierea scroafelor gestante și stabilirea, prin alege, a unor măsuri coercitive în sarcina proprietarilor care sunt depistați că dețin astfel de animale.

Puia consideră că trebuie pusă sub control vânzarea de purcei pentru îngrășat astfel încât acești8a să fie vânduți doar de complexele autorizate și doar către exploatațiile non profesionale care sunt înregistrate cu cod de exploatație.  În paralel trebuie adoptată o lege care să prevadă sancțiuni și să stabilească cine le aplică. În opinia directorului DSVSA Ialomița. Mai devreme de un an prevederea foarte necesară a limitării numărului de porci crescuți în exploatații non profesionale nu poate fi aplicată.

Articolul precedentMinisterul Sănătăţii: 950.000 de doze de vaccin antigripal vor fi livrate în luna noiembrie
Articolul următorCe înseamnă un trai decent în România? Coșul lunar pentru un trai decent a crescut cu 200 de lei în 2019