Mii de locuitori din centrul judeţului Ialomiţa aşteaptă de trei decenii să ajungă alimentarea cu gaz metan şi la ei la poartă.

Oraşul Căzăneşti şi comunele Sărăţeni, Balaciu, Munteni Buzău, Andrăşeşti, Ciochina, Gheorghe Doja, Perieţi şi Andrăşeşti au înfiinţat o asociaţie intercomunitară pentru un sistem local de distribuţie gaze naturale.

Opt localităţi din Ialomiţa se asociază pentru a aduce oamenilor alimentare cu gaz metan. Iniţiativa locală vine după ani de zile în care s-a aşteptat în zadar sprijin de la Consiliul Judeţean pentru extinderea alimentării cu gaz în localităţile ialomiţene.

Cele opt comunităţi locale au înţeles că dacă nu se unesc nu vor avea nici cea mai mică şansă de a creşte gradul de confort al locuitorilor.

În condiţiile în care alocaţiile bugetare de la Consiliul Judeţean Ialomiţa se fac în cea mai mare parte pe criteriul politic, cei opt primari au trecut peste apartenenţa politică şi fac front comun pentru a onora o promisiune veche de aproape trei decenii.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Distribuţie Gaz Ialomiţa Centrală la care au aderat oraşul Căzăneşti şi comunele Sărăţeni, Balaciu, Munteni Buzău, Andrăşeşti, Ciochina, Gheorghe Doja, Perieţi şi Andrăşeşti are ca unic scop înfiinţarea sistemul de distribuţie de gaze naturale în unităţile administrativ teritoriale membre.

Se încearcă aducerea gazului metan în primul rând pentru creşterea confortului în gospodăriile individuale, oamenii fiind obligaţi an de an să plătească din ce în ce mai mult pentru lemnul de foc, dar şi pentru sporirea atractivităţii localităţilor pentru potenţiali investitori.

Calculele preliminare arată un cost de aproximativ două milioane euro pentru o reţea de alimentare cu gaz metan care să acopere cele opt comunităţi ialomiţene.

Cea mai mare parte din bani ar trebui să vină de la societatea ce va gestiona distribuţia şi comercializarea gazului metan, comunităţile locale urmând a pune fiecare o cotă proporţională cu numărul de locuitori ce pot fi racordaţi.

Asocierea va solicita Consiliului Judeţean Ialomiţa suma de 1,6 milioane lei după ce instituţia judeţeană a anunţat că este de acord să finanţeze proiecte de dezvoltare locală cu suma de 200.000 lei pentru fiecare localitate.

Dacă lucrurile merg aşa cum şi-au propus cei opt primari, investiţia va fi finalizată în doi ani iar costul estimativ al unui racord individual va fi cuprins între 1.500 şi 3.500 lei, funcţie de poziţia gospodăriei faţă de reţeaua de alimentare cu gaz metan.

 

 

Articolul precedentAlexandru Potor nu mai este secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
Articolul următorPrimăria Slobozia oferă facilităţi fiscale pentru a-i atrage pe investitori în două parcuri industriale