Un studiu realizat de  Fundaţia Friedrich Stiftung, pe un eșantion format din 1400 de profesori din 140 de școli din România arată că dascălii ar fi de acord cu un regim dictatorial și agreează violența împotriva copiilor.

Concluziile studiului arată că profesorii din România sunt tributari unei mentalități medievale, bazate pe discriminare, violență domestică și apetență pentru dictatură.

Experții în educație susțin că aceste convingeri sunt transmise sub o formă sau alta copiilor, fapt care explică situația dramatică în care se află învățământul românesc.

Concluziile studiului sunt alarmante:

  •   Profesorii au cel mai ridicat grad de încredere în armată (79%), biserica (62%) şi poliţia (59%).
  • Profesorii resping cel mai frecvent următoarele categorii: consumatorii de droguri (58,7%), persoanele dependente de alcool (53,6%), romii (42,5%), persoanele LGBT (38,3%), cei care vorbesc o altă limbă (33,7%), cuplurile în care partenerii nu sunt căsătoriţi (33,1%).
  • Aproape 40% din profesori consideră că homosexualitatea nu poate fi acceptată, iar 27% spun acelaşi lucru despre avorturi.
  • 40% dintre ei ar fi de acord cu pedeapsa cu moartea în anumite situaţii.
  • 14,4% dintre respondenţi cred că bătaia femeii de către partener poate fi uneori justificată, iar 31,6% cred că uneori părinţii sunt îndreptăţiţi să-şi bată copiii.
  • Peste 13% dintre profesorii respondenţi cred că elevii romi ar trebui să înveţe în clase separate.
  • Peste 45% dintre profesori cred că ar fi bine sau foarte bine ca România să fie condusă de un conducător puternic, care nu își bate capul cu Parlamentul și alegerile.
  • 14% dintre dascălii chestionați ar fi de acord cu o conducere autoritar- militară.
  • Deși majoritate afirmă că nu au suficiente informații despre mareșalul Antonescu, o mare parte dintre ei sunt de părere că, per ansamblu, ceea ce a făcut pentru țară a fost bine sau foarte bine (22%, față de 14% care consideră că ceea ce a făcut Antonescu a fost rău sau foarte rău).

Doar 8% dintre profesori au încredere în partidele politice, 15% au încredere în Parlament și 19% în Guvern.

Expertul în educație, Marian Staș, colaborator al Universității Harvard,  concluzionează că :”…în aceste condiții, puține șanse sunt ca generațiile viitoare de copii să iasă mai deschiși la minte, mai pregătiți să interacționeze cu contexte cât se poate de diverse din lumea în care vor trăi. (…) Povestea cu bătutul copiilor este un lucru inadmisibil și care vine dintr-o istorie urâtă și otrăvită, de neacceptat”.

 

 

Articolul precedentSenatorul PMP Gabi Ionașcu: „PSD periclitează stabilitatea economiei”
Articolul următorCondamnatul Adrian Năstase face lobby rusesc în chestiunea asasinatelor politice