Victor Moraru (stânga), președintele Consiliului Județean Ialomița, și Daniel Ganea, directorul ADI Ialomița, finanțează cu prioritate proiectele din localitățile cu primari PSD.

Una dintre ideile crețe ale președintelui Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, se numește Programul Județean de Dezvoltare Locală. Inspirat de marele deținut politic Liviu Dragnea, Moraru a inventat o cooperativă care are rolul de a sifona banii din bugetul județului pentru finanțarea unor „proiecțele” absolut nerelevante.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița, prezidată de Victor Morau, se asociază cu Județul Ialomița, prezidat de același Moraru, în vederea finanțării unor investiții de mic litraj în comunele județului. Mecanismul prin care bugetul județului împrăștie câte 200.000 de lei comunelor de partid este simplu și cumva la limita legii.

Consilierii votează alocarea unui plafon anual de 5 milioane de lei către ADI Ialomița. Asociația primește de la primăriile din județ cereri de finanțare în limita a 200.000 de lei/proiect. După o analiză sistematică făcută, cică, de experți, comunele primesc banii iar Moraru își face poze la tăierea panglicii. Proiectele finanțate în cadrul acestui program halucinant sunt ridicole. Se finanțează terenuri de fotbal cu gazon artificial, reparații la garduri sau înlocuirea unor acoperișuri.

Baza legală în care funcționează această cooperativă specializată în drenarea banilor publici pe criterii politice este reprezentată de OUG 57/2019 privind Codul Administrativ.  În conformitate cu acest act normativ însă, proiectele care se pot finanța în cadrul unor asocieri de acest tip sunt foarte clar menționate la articolul 89 aliniatul 2:

Asociațiile de dezvoltare intercomunitară se constituie în condițiile legii, în scopul realizării în comun a unor proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional ori al furnizării în comun a unor servicii publice. Zonele metropolitane și aglomerările urbane constituite cu acordul expres al consiliilor locale ale unităților administrativ-teritoriale componente au ca scop dezvoltarea infrastructurilor și a obiectivelor de dezvoltare de interes comun. Autoritățile deliberative și executive de la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale componente își păstrează autonomia locală, în condițiile legii.

Proiectele finanțate de Moraru n-au niciun fel de relevanță zonală sau regională. Din această perspectivă finanțarea este ușor ilegală, iar alocarea fondurilor este discreționară. Așa cum am demonstrat aici, într-un an și jumătate de concubinaj între ADI Ialomița și CJI, 90% din bani au mers către proiecte ale unor primari PSD și doar 10% către primării de altă coloratură politică.

Semne serioase de întrebare ridică și faptul că Moraru este peste tot în această afacere. Practic, el alocă banii de la CJI, îi împarte prin intermediul ADI, unde este președinte de onoare și verifică modul de implementare a proiectelor. ADI Ialomița este finanțată din cotizațiile comunelor membre care alimentează asociația cu câte 1,5 lei pentru fiecare locuitor. Din acești bani se suportă doar cheltuielile de funcționare. Asociația nu își publică informațiile financiare și niciun fel de informație pe care asociațiile de utilitate publică au obligația legală să le publice. În ședința CJI din 31 iulie 2019 se va aproba un nou acord de asociere între Consiliul Județean și ADI Ialomița.

Articolul precedentGuvernul nu are bani pentru studiul de fezabilitate aferent pasajului de la Drajna
Articolul următorPSD susține că sunt bani pentru studiul de fezabilitate aferent pasajului de la Drajna