În perioada 12-15 august, cu ocazia minivacanței prilejuită de Sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului”, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Barbu Catargiu” al județului Ialomița va monitoriza permanent, dinamica intervențiilor la nivel județean, iar la nevoie vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns, în sprijinul cetățenilor.

             Peste 100 de pompieri ialomițeni vor fi zilnic la datorie pentru stingerea incendiilor, acordarea asistenței medicale și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.

             Răspunsul la urgențele medicale va fi asigurat prin intermediul echipajelor de pompieri SMURD, care vor asigura primul ajutor medical și transportul persoanelor, aflate în dificultate la unitățile spitalicești.

             Pentru ca această mare sărbătoare să se desfășoare în condiții de siguranță, pompierii ialomițeni vin în sprijinul cetățenilor cu următoarele măsuri preventive ce trebuie respectate:

* Măsuri la instalarea în spațiile de cazare:

–  la sosirea în unitatea de cazare, studiați planul de evacuare în caz de incendiu;

–  informați personalul de la recepție, dacă identificați căi de evacuare blocate;

–  verificați modalitatea de deschidere a ferestrelor;

–  identificați traseele de evacuare în situații de urgență;

– fumatul trebuie evitat în locurile în care acesta nu este permis sau în locurile  neamenajate corespunzător;

           Celor care aleg să-şi petreacă timpul liber în mijlocul naturii și care vor utiliza surse de foc în spaţii deschise, le recomandăm: –  pregătiţi focul doar în locurile special amenajate, sub supraveghere permanentă, cât mai departe de vegetaţie şi în niciun caz pe timp de vânt; –   înainte de plecare, stingeţi focul cu apă; –   supravegheaţi copiii şi nu lăsaţi la îndemâna acestora chibrituri sau brichete;  –   nu aruncaţi la întâmplare ţigările şi chibriturile aprinse.

În data de 15 august, zi de sărbătoare religioasă, lăcașurile de cult vor fi aglomerate. Și în aceste spații este necesar ca cetățenii să acorde o atenție deosebită luării unor măsuri de protecție la foc, astfel:

–  utilizarea focului deschis în interiorul bisericilor se va face cu respectarea măsurilor specifice, în locurile special amenajate;

 –  lumânările aprinse trebuie ținute la distanță de haine, păr, mobilier sau alte obiecte de cult din materiale combustibile;

–  în cazul producerii unei situații de urgență în lăcașul de cult, ajutați la evacuarea vârstnicilor, bolnavilor și copiilor, calmați persoanele intrate în panică.

 –  parcarea autovehiculelor în proximitatea lăcașurilor de cult se va face astfel încât să nu blocheze căile de acces și evacuare pentru forțele de intervenție.

De asemenea, în zilele de sâmbătă 13, respectiv duminică 14 august a.c., cu ocazia desfășurării festivalului ,,Trofeul Tinereții- Amara 2022- Ediția 54, pompierii ialomițeni vor monitoriza tipurile de risc aflate în domeniul de competență, asigurând răspunsul operativ în cazul apariției unor situații de urgență fiind în măsură să execute, la nevoie, operațiuni de evacuare a persoanelor, stingerea incendiilor și acordarea primului ajutor medical de urgență.

    Anunțați în cel mai scurt timp orice situație care poate pune în pericol viața unui cetățean sau a dumneavoastră la numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Sursa: Realitatea de Ialomita

Articolul precedentAcestea sunt ministerele care primesc cei mai mulţi bani la rectificarea bugetară
Articolul următorRecomandările jandarmilor ialomițeni pentru siguranța la Festivalul ”Trofeul Tinereții Amara 2022”