Formațiunea condusă de Keir Starmer, care va deveni noul premier al țării, ar urma să obțină 410 locuri în legislativul de la Londra, iar conservatorii doar 131.

Partidul Laburist a câștigat o victorie zdrobitoare în alegerile generale din Marea Britanie, conform sondajului la ieșirea de la urne.

Formațiunea condusă de Keir Starmer, care va deveni noul premier al țării, ar urma să obțină 410 locuri în legislativul de la Londra, iar conservatorii doar 131, notează BBC.

Votarea s-a încheiat la ora locală 22:00, iar rezultatele din cele 650 de circumscripții vor fi anunțate peste noapte.

Scrutinul a fost convocat de actualul premier conservator Rishi Sunak, la 22 mai, într-un gest care i-a suprins chiar și pe colegii săi de partid.

„Partidul Laburist a câştigat aceste alegeri generale şi l-am sunat pe Sir Keir Starmer pentru a-l felicita pentru victoria sa. Astăzi, puterea se va schimba într-o manieră paşnică şi ordonată, cu bunăvoinţă din toate părţile. Este un lucru care ar trebui să ne dea tuturor încredere în stabilitatea şi viitorul ţării noastre. Poporul britanic a dat un verdict serios în această seară, sunt multe de învăţat… şi îmi asum responsabilitatea pentru eşec. Pentru numeroşii candidaţi conservatori buni şi muncitori care au pierdut în seara asta, în ciuda eforturilor lor neobosite, a rezultatelor lor locale şi a dăruirii lor faţă de comunităţile lor – Îmi pare rău…”, a spus Rishi Sunak, admițând înfrângerea istorică.

Sondajele din timpul campaniei electorale anticipau victoria categorică a opoziției laburiste.

La rândul său, partidul naționalist condus de Nigel Farage (Reform UK) ar urma să obțină 13 mandate.

Ascensiunea formațiunii denotă că „trăim într-o lume cu o volatilitate fără precedent a alegătorilor”, consideră Chris Mason, editor politic la BBC. Potrivit lui, electoratul a devenit mai dispus să își schimbe opțiunile mai des și mai rapid decât oricând înainte.

Jurnalistul adaugă că victoria laburiștilor este una „spectaculoasă” mai cu seamă pentru că au pornit din „apatie”.

Au trecut 27 de ani de când partidul a câștigat din opoziție o rundă de alegeri generale.

În analiza sa, Chris Mason amintește că noul premier va moșteni toate vechile probleme care au cauzat atât de multe necazuri predecesorului său, anume costul vieții, povara fiscală și o situație politică internațională tot mai periculoasă.

Articolul precedentCutremur de 3,4 grade, vineri dimineața, în România
Articolul următor„Lipsa ploilor va face ca seceta să persiste și chiar să se agraveze”