Realitatea PLUS a intrat în posesia unui document bombă, care arată presiunea făcută de sindicaliști. Consiliul Economic și Social a avizat negativ ordonanța de urgență a Guvernului care prevede majorările salariale pentru profesori. Motivul trecut în document este că sindicatele nu sunt de acord cu majorările. Iar cei care au contribuit la elaborarea avizului sunt chiar sindicaliștii care au negociat cu guvernanții: Simion Hăncescu și Marius Nistor.

Consiliul Legislativ, al cărui aviz este obligatoriu înainte de aprobarea oricărui act normativ, arată că OUG prin care Guvernul Ciucă încearcă să majoreze salariile profesorilor încalcă principiul neretroactivității, pentru că prevede în anexă creșteri salariale pentru anul 2022. 

Consiliul Legislativ a acordat aviz favorabil de legalitate ordonanței, dar a constatat că actul normativ a fost scris greșit și în această variantă este neconstituțional.

În timp ce liderii de sindicate anunță că greva continuă, Guvernul a adoptat OUG cu majorările respinse de profesori. Cadrele didactice au convenit joi dimineață, de comun acord, să ceară 4.000 de lei pentru debutanți, chiar de luna aceasta.

Majorarea salariului debutantului la 4.000 de lei a fost solicitarea profesorilor încă de la momentul declanșării grevei din Educație. Pe de altă parte, guvernanții spun că oferta făcută ieri este ultima și îi acuză pe profesori că au cerut o majorare de 25%, solicitare pe care consideră guvernul că a îndeplinit-o prin acordarea sumei de 1.000 de lei brut (ar înseamnă o majorare de 25% doar pentru profesorii debutanți), pentru ca mai apoi să ceară 2.000 de lei brut, iar joi să vină cu noua solicitare, majorarea salariilor din această lună cu 60%.

Articolul precedentVouchere sociale 2023: Când intră banii pe card
Articolul următorAceastă grupă de sânge este un adevărat magnet pentru țânțari. Specialiștii au deslușit preferințele supărătoarelor insecte