În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din data de 05 aprilie 2023 a fost publicat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/739 al Comisiei din 4 aprilie 2023 de prevedere a unei măsuri de sprijin de urgență pentru sectorul cerealelor și cel al semințelor oleaginoase din Bulgaria, Polonia și România.

Prin acest Regulament se pun la dispoziţia Bulgariei, Poloniei şi României ajutoare din partea Uniunii în cuantum total de 56,3 milioane euro pentru instituirea unei măsuri de sprijin de urgenţă pentru sectorul cerealelor şi seminţelor oleaginoase.

Folie de acoperire pentru solar și sere – Marcoser ››

România a primit un cuantum total de 10,05 milioane euro, care va fi suplimentat, din bugetul naţional, cu alte 10,05 milioane euro.

Suma totală de 20,1 milioane euro va fi acordată producătorilor agricoli din sectorul cerealelor, pentru cheltuieli angajate cu depozitarea în spaţii de depozitare proprii sau la terţi, a producţiei proprii de grâu din recolta anului 2022.

„Iată ce înseamnă activitatea desfăşurată în MADR, printr-o muncă susţinută, bine organizată, putând proba cu fapte că la ora 10:26 a fost postat în JOUE Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/739 al Comisiei din 4 aprilie 2023 de prevedere a unei măsuri de sprijin de urgenţă pentru sectorul cerealelor şi cel al seminţelor oleaginoase din Bulgaria, Polonia şi România.

La ora 14:19 actul normativ de punere în aplicare a fost încărcat pe site-ul MADR în vederea respectării principiului transparenţei decizionale. Tot timpul am fost alături de fermieri şi rămânem lângă ei! Cele 20 de milioane de euro vor fi repartizate doar fermierilor care au cultivat grâu şi deţin stocuri, este exclusă susţinerea acelora care se ocupă de comercializarea cerealelor”, a afirmat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Beneficiarii acestui sprijin de urgenţă sunt:

  • producători agricoli persoane fizice;
  • producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările şi completările ulterioare;
  • producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare, societăţile agricole organizate în conformitate cu Legea nr.36/1991 privind societăţile agricole și alte forme de asociere în agricultură, cu modificările şi completările ulterioare, societăţile comerciale organizate în conformitate cu Legea nr.31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, grupurile şi organizaţiile de producători recunoscute potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 37/2005 privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor şi organizaţiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole şi silvice, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, cu modificările şi completările ulterioare, cooperativele agricole organizate în conformitate cu Legea nr.566/2004 a cooperaţiei agricole, cu modificările şi completările ulterioare.

În termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României Partea I a actului normativ, producătorii agricoli pot depune solicitarea la centrele locale/judeţene APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, unde au depus cererea unică de plată 2022.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură stabileşte valoarea unitară a grantului prin raportarea sumei totale alocate schemei la cantitatea depozitată şi comunicată fiecărui centru judeţean.

Suma care se acordă fiecărui producător agricol beneficiar este obţinută din înmulţirea grantului unitar stabilit de APIA cu cantitatea de grâu din recolta proprie a anului 2022 depozitată de către acesta la 1 februarie 2023.

Articolul precedentVremea 6 aprilie. Temperaturi extreme în România – Zonele cu ninsori viscolite și ploi
Articolul următorPNL, întâlnire decisivă la Vila Lac. Rareș Bogdan dă cărțile pe față: angajament ferm în fața partidului – mutarea care îl propulsează în sondaje