Noile norme metodologice privind ridicarea vehiculelor fără stăpân și a vehiculelor abandonate au intrat în vigoare. Acestea stabilesc și care sunt indiciile sau aspectele de care se ține cont atunci când se stabilește că un vehicul este fără stăpân sau abandonat.

Noile norme metodologice aplicabile vehiculelor fără stăpân și vehiculelor abandonate sunt conținute de HG 152/2023, ce se aplică deja, potrivit avocatnet.ro.

Noua hotărâre stabilește și ce elemente sunt luate în calcul atunci când se stabilește că o mașină este fără stăpân sau abandonată și se stabilește ridicarea ei.

Concret, potrivit HG 152/2023, aspectele avute în vedere atunci când se apreciază că un vehicul este fără stăpân sau abandonat sunt legate de starea fizică sau situația juridică a vehiculului, cum ar fi, printre altele:

  • gradul de uzură ridicat al acestuia, de natură a-l face impropriu utilizării conform destinației;
  • lipsa unor părți componente;
  • radierea din circulație;
  • lipsa asigurării obligatorii de răspundere civilă auto;
  • expirarea termenului inspecției tehnice periodice (ITP).

Potrivit Codului rutier, în cazul în care ITP-ul unei mașini expiră, înmatricularea acesteia este suspendată automat.

Vehicul fără stăpân este considerat cel fără plăcuță de înmatriculare sau alte marcaje oficiale ori înmatriculate în străinătate, staționat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale, al cărui proprietar sau deținător legal este necunoscut.

În același timp, vehicul abandonat este orice vehicul aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale de cel puțin șase luni, al cărui proprietar sau deținător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu respectă condițiile legale pentru a circula pe drumurile publice.

Ca regulă generală, mașinile abandonate sunt ridicate de autorități de pe domeniul public, pentru a fi vândute sau scoase din circulație și casate.

 
Din 2020, cei care-și abandonează mașinile riscă să rămână fără ele după numai 6 luni, nu după un an, așa cum era înainte.
Articolul precedentAlertă alimentară. Gustările de post pot avea până la 50 de E-uri
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET