România, ca și multe alte țări europene, se află în fața unei noi provocări economice, care poate avea efecte semnificative asupra vieții cotidiene a cetățenilor. Începând cu 1 iulie 2024, românii se vor confrunta cu o nouă creștere semnificativă a prețurilor la carburanți, o măsură ce va avea ca efect majorarea costurilor de întreținere a autoturismelor și a altor vehicule, precum și a unor servicii și produse dependente de această sursă de energie.

Din 1 iulie 2024, șoferii români vor resimți o nouă lovitură în portofel, în momentul în care își vor alimenta autoturismele în benzinărie, deoarece prețurile la carburanți se vor scumpi considerabil.

Actul normativ aprobat de guvern anul trecut va avea un impact semnificativ asupra bugetului fiecărui șofer, iar creșterea accizelor cu 50% va determina o majorare de cel puțin 40 de bani per litru.

În prezent, prețul mediu al benzinei și motorinei se situează în jurul sumei de 7 lei pe litru, însă începând cu 1 iulie, aceste cifre vor fi doar un amintire, deoarece se estimează că prețurile vor crește între 30 și 40 de bani per litru. Astfel, pentru un șofer obișnuit, costul suplimentar pentru un plin de carburant va fi de aproximativ 20 de lei.
 
 
Această nouă majorare se adaugă altor creșteri de prețuri la carburanți care au avut loc în ultimul an. În urma unei alte majorări a accizelor, la 1 ianuarie, costul unui litru de benzină și motorină a crescut cu 26 și, respectiv, 29 de bani. Din 1 iulie, se estimează că prețul benzinei va crește cu 43 de bani pe litru, în timp ce motorina va fi mai scumpă cu 40 de bani pe litru.
 
Din păcate, aceste scumpiri la pompă vor afecta nu numai șoferii, ci întregul lanț de producție și distribuție, astfel încât orice român va simți, indirect,  creșterea prețurilor de fiecare dată când va ieși la cumpărături.
Articolul precedentKievul ia în considerare participarea Rusiei la următorul summit de pace
Articolul următorDarul de la nuntă și botez NU se impozitează