Pot fi testate gratuit, la orice centru de testare, de stat sau privat, aflat în lista Ministerului Sanatatii, toate persoanele care fac subiectul unei anchete epidemiologice. 

Conform rapoartelor transmise de Grupul de Comunicare Srategica, la fiecare 24 de ore se fac zeci de mii de teste. Aproximativ jumatate din numarul acestora sunt teste facute la cerere, scrie ziare.com. Adica sunt solicitate de cetateni care vor sa calatoreasca in diverse state care impun obligativitatea rezultatului negativ. Unele dintre aceste teste pot fi facut si de companii care-si testeaza angajatii, fara ca acestia sa faca parte din anchete epidemiologice.

Institutul National de Sanatate Publica a actualizat, miercuri, 14 octombrie 2020, recomandarile de prioritizare a testarii pentru COVID-19 si criteriile pentru initierea testarii.

INSP transmite ca o confirmarea prompta a cazului suspect este necesara pentru a asigura, rapid si eficient, supravegherea epidemiologica a contactilor, implementarea masurilor de prevenire si control al infectiei, precum si colectarea informatiilor epidemiologice si clinice relevante.

Iata cine are prioritate la testare, conform recomandarii de prioritizare a INSP:

1. Persoane simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar si auxiliar, conform definitiei de caz;

2. Contacti directi simptomatici ai cazurilor confirmate;

3. Pacienti cu maximum 48 de ore inainte de procedura de transplant
(asimptomatici) si donatorii de organe, tesuturi si celule stem hematopoietice inainte de donare; pacienti cu transplant de organe, tesuturi si celule stem hematopoietice aflati in tratament imunosupresor, inaintea fiecarei internari din perioada de monitorizare post-transplant – doua teste la 24 de ore interval;

4. Echipele medicale de prelevare a organelor pentru transplant care se
deplaseaza de la centrul de transplant in centrele de prelevare – la fiecare
doua saptamani;

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

Articolul precedentCHA CHA LITIX! Episodul 89. Isterie în politică: Parlamentul se schimbă la față
Articolul următorCod galben de ceaţă densă, valabile în Brăila, Ialomița, Buzău și Galați