Presedintele României – Klaus Iohannis a susținut, joi, declarații de presă la finalul vizitei pe care a făcut-o la Renewable Energy School of Skills, din Constanța.

„Este o discuție în spațiul public care, după părerea mea, a luat-o într-o direcție greșită. Situația economică în România este bună. Avem creștere economică, avem dezvoltare, cu toate că suntem în mijlocul mai multor crize, generate în principal de războiul declanșat de Rusia în Ucraina”, a spus Klaus Iohannis. În același timp, România dispune de oportunități imense de a obține bani europeni.

Când s-au negociat fodndurile europene și PNRR am negociat la Bruxelles patru zile și patru nopți, am obținut atunci 80 de mld eeuro pentru România. Este o oportunitate imensă, treaba guvernului este să creeze cadrul pentru a atrage banii pentru firmele românești. Aste trebuie să facă guvernul.

Se pare că atunci când s-a construit bugetul pe anul în curs a existat o supraevaluare a capacităților de colectare. Guvernul a crezut că ce de la fisc vor aduna mai mulți bani. Nu s-a întâmplat așa. Nu există nici o gaură, nici o realitate tristă. Trebuie corectat și pe partea de cheltuieli. Pe anumite capitole, banii trebuie folosiți mai judicios. Nu este nevoie de tăieri. Câtă vreme voi avea un cuvânt de spus, nu vor exista tăieri de salarii. Repet, nu vor exista tăieri de salarii.

Nu vrem să băgăm România în scenariu de austeritate. S-a dovedit când am avut criza bancară că austeritatea nu este o soluție. În consecință nu vor exista tăieri de salarii. Eu nu doresc ca românii să o ducă mai rău, este o absurditate. Eu vreau să o ducă mai bine. REpet, nu vor exista tăieri de salarii. Nu există astfel de concept la nivelul meu sau la nivelul coaliției. Vreau să fie bine înțelese aceste lucruri în pragul de sărbători, ultimul lucru pe care mi-l doresc acum în prag de sărbătoare este să-și facă românii griji că vor fi tăaiate salariile sau că vor fi dați afara. Nu vor fi tăiate salariile și nu vor fi dați afara.

Eu sunt împotriva unor tăieri alandala. Voi avea grijă să nu ajuntem la o țopăială bugetară. Dacă au supraevaluat bugetul, acuma nu au decât să găsească metode smart pentru a aduce bugetul în cote realizabile.

Cum a ajutat România Ucraina? Concret, în toate felurile în care a fost posibil. Unele aspecte sunt binecunoscute publicului, umanitar, dar există și ajutor de specialitate care se negociază și se discută între specialiști”, a mai spus președintele.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat, joi, la Constanța, acolo unde a vizitat Renewable Energy School of Skills (RESS) – Şcoala Internaţională de Competenţe în Energie Regenerabilă. Acesta spune că securitatea energetică şi posibilitatea ca cetăţenii să poată beneficia de energie la un preţ accesibil sunt esenţiale.

„Având în vedere atingerea neutralităţii climatice la nivelul Uniunii Europene până la mijlocul acestui secol, cererea de pe piaţa muncii pentru profesionişti în domeniul energiei verzi este în creştere. Nevoia de a găsi specialişti calificaţi este resimţită inclusiv de cetăţenii interesaţi de investiţii în energie regenerabilă pentru propria locuinţă”, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentStudiu. S-a descoperit o metodă prin care se poate diagnostica boala Parkinson înainte de apariția simptomelor
Articolul următorDan Diaconescu scapă de arest în dosarul sex cu minore