Ciclistul danezul Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) a câştigat în premieră Turul Franţei, duminică, la Paris, pe Champs-Elysees, la finalul celei de-a 109-a ediţii a cursei.

După ce a câștigat competiția în 2020 și 2021, Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) va trebui să se mulțumească doar cu locul al doilea și tricoul alb (cel mai promițător tânăr rutier), în timp ce INEOS Grenadiers s-a impus în clasamentul echipelor.

Galezul Geraint Thomas, câştigător în 2018 şi pe locul 2 anul următor, s-a clasat pe poziția a treia, la 36 de ani. Primul francez, David Gaudu (Groupama-FDJ), s-a clasat pe locul 4.

Jumbo-Visma a obținut șase victorii de etapă în Turul Franței 2022. Jonas Vingegaard s-a impus în clasamentul general și cel al cățărătorilor, în timp ce Wout van Aert a terminat pe primul loc în ierarhia sprinterilor și cel mai combativ rutier al acestei ediții.

Ultima etapă din acest an (desfășurată între Paris La Défense Arena și Champs-Élysées, pe o distanță de 116 kilometri) a fost câștigată de belgianul Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck).

„Suntem curaţi, toată lumea din echipă este, pot să vă garantez asta. Nimeni nu ia nimic interzis. De ce suntem atât de puternici? Datorită pregătirii noastre. Ne pregătim la altitudine, ajungând foarte departe, şi facem ceea ce este cel mai bine în ceea ce priveşte materialele, alimentaţia şi antrenamentele” – Jonas Vingegaard, adăugând că a crezut mereu în şansele sale de a câştiga Turul Franţei.