Întâlnire crucială, astăzi, pentru intrarea României în Schengen. Ministrul austriac care s-a opus intrării României în spațiul de liberă circulație vine la București. Mai mult, acesta continuă să ne denigreze! Gerhard Karner a prezentat, la Viena, o situaţie care arată că în 2022 au fost arestaţi în Austria cu 61% mai mulţi traficanţi de persoane decât în 2021, dintre care mulți au fost români. 

„Contrabandişti au fost arestaţi în ultimul an, ceea ce reprezintă o creştere de aproximativ 62% în 2021. Avem un caz de anul trecut. A fost o captură mare în luna mai, un român în vârstă de 28 de ani a fost arestat aici. Cu fiecare contrabandist pe care îl scoatem din circulație, de aici, salvăm vieți umane și acesta este scopul acestei lucrări, care, de altfel, este atât de dificilă”, a spus ministrul austriac. 

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner, care s-a opus admiterii României în spaţiul Schengen, vine miercuri la Bucureşti şi are programate discuţii cu omologul său român Lucian Bode, conform presei din Austria, preocuparea oficialului de la Viena fiind legată în primul rând de traficul de persoane şi de abuzurile în materie de politică de azil. Acesta este şi motivul pentru care la Bucureşti, vizita este considerată mai degrabă un semnal de relansare a dialogului bilateral, fără rezultate sau anunţuri spectaculoase legate de subiectul Schengen.

Potrivit exxpress.at, „tema principală a discuţiilor de la Bucureşti va fi situaţia migraţiei în UE, în special lupta comună împotriva traficului de migranţi şi a abuzurilor în materie de azil, precum şi protecţia frontierelor externe”.

„România şi Austria doresc să continue să coopereze îndeaproape în domeniul securităţii. Obiectivul nostru comun este de a continua să exercităm presiuni asupra Comisiei Europene, în primul rând, pentru a face mai robustă gestionarea frontierelor externe şi de a sprijini ţări precum România în acest sens. Numai un management funcţional al frontierelor externe permite libertatea de călătorie fără graniţe în cadrul Uniunii Europene”, a declarat ministrul de interne, referindu-se la spaţiul Schengen.

De altfel, cu o zi înaintea sosirii în România, Karner a prezentat o situaţie privind traficul de persoane. În 2022, au fost arestaţi în Austria 712 traficanţi – cu 61% mai mulţi decât în 2021, a arătat el. În 2021, 441 de traficanţi au fost reţinuţi în Austria, iar în 2020 au fost 311, numărul lor fiind mai mare în aceşti ani chiar şi faţă de situaţia de dinainte de pandemie, pentru că în 2019 autorităţile austriece au prins doar 242 de traficanţi, „semnificativ mai puţini”. Dintre traficanţii reţinuţi în 2022, românii au fost pe locul al patrulea, potrivit statisticilor prezentate. Cei mai mulţi au fost sirieni – 103, urmaţi de turci – 68, ucraineni – 53, români – 52 şi austrieci – 34.

Karner a mai afirmat în conferinţa de presă că brutala mafie a traficanţilor va continua să fie combătută cu hotărâre. În acest scop, ministrul de interne a spus că se bazează pe controlul punctelor de frontieră şi al zonelor de frontieră, atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

 

Articolul precedentCum a fost șantajată compania Euroins și de ce n-a cedat
Articolul următorAtenție, elevi! Fără telefoane mobile la ore și fumatul interzis în școală