Fibrele din rădăcina de cicoare au numeroase beneficii pentru sănătate și sunt adesea extrase pentru a fi utilizate ca aditiv sau supliment alimentar.
Cicoarea îmbunătățește sănătatea digestivă și este un bun tonic pentru bolile ficatului.

 

Cicoarea îmbunătățește tranzitul intestinal și poate combate constipația. Rădăcina de cicoare este o sursă bogată de fibre, care îmbunătățesc sănătatea digestivă. Datorită conținutului ridicat de inulină din rădăcina acestei plante, sănătatea intestinală are, de asemenea, de beneficiat de pe urmă consumului de cafea de cicoare. 

Un studiu de 4 săptămâni efectuat pe 44 de adulți cu constipație a constatat că administrarea a 12 grame de inulină din cicoare pe zi a ajutat la înmuierea scaunului și la creșterea semnificativă a frecvenței mișcărilor intestinale, comparativ cu administrarea unui placebo.

Cicoarea poate reduce nivelul de zahăr din sânge

Tot datorită conținutului de inulină, și nivelul de zahăr din sânge este redus prin intermediul consumului de cicoare. Oamenii de știință au făcut un studiu pe șoareci diabetici pentru a demonstra efectele inulinei din cicoare asupra zahărului din sânge. Administrându-le zilnic acest tip de inulină șoarecilor, timp de 8 săptămâni, cercetătorii au descoperit că inulina a stimulat metabolizarea carbohidraților, reușind astfel să reducă nivelul de zahăr din sânge.

Un alt studiu de 2 luni efectuat pe 49 de femei cu diabet zaharat de tip 2 a constatat că administrarea a 10 grame de inulină pe zi a dus la scăderi semnificative ale nivelului zahărului din sânge și ale hemoglobinei A1c, o măsurare a glicemiei medii, comparativ cu administrarea unui placebo.

Cicoarea poate susține pierderea în greutate

Unele studii sugerează că fibrele din rădăcina de cicoare pot regla pofta de mâncare și pot reduce aportul global de calorii, ceea ce poate duce la pierderea în greutate. 

Un studiu de 12 săptămâni efectuat pe 48 de adulți cu exces de greutate a stabilit că administrarea zilnică a 21 de grame de oligofructoză derivată din cicoare, care este foarte asemănătoare cu inulina, a dus la o reducere medie semnificativă a greutății corporale, în timp ce grupul placebo s-a îngrășat. Acest studiu a constatat, de asemenea, că oligofructoza a contribuit la scăderea nivelului de grelină, un hormon care stimulează senzația de foame.

Infuzia, un tonic amar, recomandat pentru ficat și bilă, se prepară din două lingurițe de plantă uscată peste care se toarnă o cană de apă clocotită. Amestecul se fierbe cinci minute, se infuzează un sfert de oră și se bea după mesele principale. 

Articolul precedentRestricții la această oră pe Autostrada A1 București – Pitești
Articolul următorO nouă ZI LIBERĂ pentru salariații români: „contribuie la motivarea resursei umane”