Incendiu la o fabrică chinezească din Fierbinți. Dezastrul, evitat în ultimul moment!

incendiu
Incendiul de la Fierbinți a fost stins (sursa: news.ro)

În noaptea de joi spre vineri a izbucnit un puternic incendiu la un centru de colectare a maselor plastice din Fierbinți Târg. Pompierii au fost alertați de muncitorii aflați în curtea centrului prin serviciul 112, după miezul nopții.

În incinta cuprinsă de incendiu respectivă locuiau, în niște barăci situate în apropiere de locul producerii incendiului, 10 muncitori angajați ai firmei.  Centru de colectare a deșeurilor din plastic aparține firmei SC Bestmel AZT Compani SRL, care are sediul în Afumați.

Focul a cuprins și distrus 3 hale ale centrului care se întind pe o suprafață de circa 3000 metri pătrați. Ulterior focul s-a extins și la a 4-a hală dar aceasta a fost avariată în proporție de 25%. După mai multe ore pompierii au reușit să localizeze incendiul și să prevină extinderea la locuințele din zonă. Fumul gros degajat ca urmare a arderii deșeurilor din plastic a provocat intoxicații cu monoxid de carbon ale persoanelor aflate în zonă. Cinci muncitori au fost afectați dar au refuzat să meargă la spital.

La fața locului au intervenit pompieri de la detașamentul din Urziceni care au avut sprijin de la ISU Ilfov și serviciul de voluntari din Fierbinți. S-a acționat cu șase autospeciale cu spumă și apă., incendiul fiind lichidat.

O afacere chinezească și mai multe semne de întrebare

Centrul de colectare și reciclare al maselor plastice din Fierbinți aparține în acte firmei SC Bestmel AZT Compani SRL. În incintă a funcționat până în 2012 o fabrică de alcool care a aparținut fostului primar al orașului, Iusein Iuksel.

Pe lângă cele trei hale existente în incintă, noii proprietari chinezi ai locației au construit în iunie 2014 o hală pentru prelucrarea maselor plastice. Noua hală a fost amplasat la limita proprietății, gard în gard cu locuințele cetățenilor.

Agenția de Protecția Mediului Ialomița a eliberat autorizație de mediu pentru noul obiectiv. În luarea deciziei etapei de încadrare APM Ialomița a stabilit că proiectul nu se supune evaluării impactului asupra mediului și evaluării adecvate. Asta deși din procesul de fabricație rezultau pulberi și emisii.

Din punct de vedere al protecției la incendiu firma  utiliza diluați și combustibili lichizi depozitați într-o cisternă în incinta centrului, la mică distanță de locuințe. În ciuda acestor detalii relevante firma a fost autorizată. Potrivit APM Ialomița, firma care opera instalațiile de prelucrare a maselor plastice era Plastic Recycling Export SRL, firmă cu sediul în Voluntari, județul Ilfov.

Sesizări de la cetățeni ignorate de autorități

Activitatea firmelor din Fierbinți a produs multe neplăceri locuitorilor din vecinătate. La centrul chinezilor se adunau deșeuri din plastic colectate din toată țara. Unele dintre ele erau contaminate cu substanțe chimice periculoase, altele erau adunate de prin pubelele de gunoi.

Localnicii susțin că apa provenită de la spălarea acestor deșeuri era deversată direct în canalizarea orașului, la care chinezii s-au branșat ilegal. Surplusul de apă deversat a produs refulare în mai multe zone din localitate, fapt confirmat și de primar.

Cetățenii au reclamat depuneri de substanțe pe acoperișul caselor, mirosuri și zgomote, dar sesizările au rămas fără vreun răspuns din partea autorităților.

Sesizările cetățenilor din Fierbinți au fost rezolvate pe hârtie.
Măsuri teoretice

Cu excepția unor măsuri dispuse de Garda de Mediu, și care nu se știe dacă au fost puse în practică, nimic nu s-a mai petrecut. Iar joi noapte localitatea a fost la un pas de dezastru.

La un pas de dezastru

Incendiul declanșat în noaptea de joi spre vineri a fost la un pas să declanșeze o adevărată tragedie în Fierbinți.

În vecinătatea celei de-a patra hale din incintă, situată garda în gard cu niște locuințe, se aflau un bazin cu motorină și mai multe butoaie cu diluant care puteau oricând să se aprindă.

Oamenii nu înțeleg cum a fost autorizată hala din punct de vedere al securității la incendiu din moment ce pentru accesul la ea pompierii au fost nevoiți să scoată un gard. De asemenea autoritățile trebuie să explice cum au autorizat procesul de prelucrare a maselor plastice în imediata vecinătate a unor locuințe.

Ancheta poliției care se speră că va aduce clarificări este abia la început.

sursă foto – www.facebook.com/Ionescu Mario

 

Articolul precedentExtindere de rețele edilitare în cartierul Gării Noi din Slobozia
Articolul următorAccident cu 6 victime pe DN2A, la Andrășești. Un copil de 10 ani, decedat