Problema consumului de droguri printre minori și adolescenți nu există pentru autoritățile din Ialomița. Doar atunci când un minor de 12-13 ani ajunge la spital din cauza consumului de etnobotanice, iar cazul ajunge în presă, se mai iscă o furtună. Dar dispare repede de pe agenda unui public prea puțin interesat de această problemă.

În afara unor comunicate de presă ale poliției, care relatează despre câte o razie efectuată de structura centrală a DIICOT, problema traficului de droguri în Ialomița este una marginală. Autoritățile o ignoră. Directorii de școli se feresc ca dracul de tămâie să recunoască problema, de teamă că părinții vor evita școlile care au ajuns adevărate centre în care traficul de etnobotanice și droguri de risc este un mod de viață.

Rămași singuri în lupta contra traficanților, părinții copiilor prinși în ghearele traficanților își strigă neputința în fața oricui își face timp să asculte. Ziarul „Independent” a demarat o campanie în acest sens, găzduind poveștile unor părinți distruși de drama prin care trec copiii lor.

Regatul lui Oache

Are 23 de ani și a început să consume în liceu. Lucrurile s-au agravat însă în ultimul an, de când dealerul face drogurile acasă. Știți cum se face?! Cumpără ceai de nalbă albă, stropește cu acetonă, pui granule de-alea pisate de otravă pentru șoareci, puțin crack din Anglia pe care îl cumpără de pe internet… Și după aia îi găsești prin parcuri leșinați! Cu spume la gură, accident vascular… Iar când îi aduci acasă, tremură și vomită. Am fost la prim-procurorul de la DIICOT, unul Popa și mi-a spus așa: „Ce să fac? Să dau cu tunul după vrăbii?“ Adică, vezi Doamne!, pentru un dealer și 20 de consumatori nu se ridică el de jos…

Așa își începe mărturia mama unui consumator de droguri înrăit, ținut captiv de dealer-ul Oache. Mărturia face parte dintr-o campanie a ziarului Independent, care pune pe tapet drama părinților unor adolescenți.

Toți sunt captivi în plasa unui traficant cu nume și adresă, pe care părinții l-au reclamat la DIICOT. Poliția îl cunoaște, consumatorii îl cunosc, directorii de școli îl cunosc.

Cu toate acestea traficantul este pe stradă și-i amenință pe clienții ai căror părinți au vorbit la ziar cu represalii. Ziarul dezvăluie că o doză de etnobotanice manufacturată de traficanți costă doar 15 lei și este otravă curată. Consumatorii suferă efecte dintre cele mai agresive, devin violenți și-și amenință părinții dacă nu primesc banii pentru doză. Traficanții au reușit performanța să obțină doze cu efect halucinogen pe care le oferă la prețul de 5 lei. Pomană curată, compusă din acetonă, ceai de nalbă, crack importat din UK și chiar otravă pentru combaterea șobolanilor.

„Marfa” este un cocktail toxic care provoacă accidente vasculare, frisoane și vărsături puternice. Își revin cu greu, după ce părinții îi culeg în stare de inconștiență de pe străzi și a doua zi o iau de la capăt. Părinții păstrează banii pentru doze, căci în lipsa lor riscă să-și găsească sfârșitul de mâna odraslelor intrate în sevraj.

Ialomița, o istorie a traficului de droguri

Ignorată vreme de mai bine de 10 ani, problema traficului de droguri în Ialomița a căpătat dimensiunile unui flagel. În ciuda unor razii sporadice soldate cu întocmirea unor dosare penale, fenomenul este complet scăpat de sub control. Și asta datorită faptului că nu există politici coerente de prevenire și pentru că justiția tratează astfel de cazuri cu duhul blândeții. Istoria ultimilor 5 ani demonstrează amploarea fenomenului.

Ianuarie 2013 – 5 traficanți de droguri din Slobozia și Amara au fost prinși de polițiștii din Călărași înainte de livrarea a unui transport de hașiș și canabis. Bărbății procurau drogurile din Spania și le distribuiau către dealeri sau direct consumatorilor din municipiile Slobozia și Călărași.

Iulie 2014 – Culturi de canabis la Grivița și Slobozia. Polițiștii au descoperit culturi de plante cu efect halucinogen și o cultură de canabis compusă din 5 plante, în comuna Grivița. În cauză au fost cercetați 10 indivizi.

droguri
Culturi de canabis indoor

August 2015 – Culturi de canabis indoor și outdoor în Dridu și Fierbinți. Au fost descoperite de polițiști 400 de plante de canabis și 1,8 kg de muguri, precum și instalații artizanale pentru întreținerea culturilor.

Iunie 2017 – La Țăndărei este descoperită o rețea de traficanți de droguri de risc (canabis). Deși vorbeau despre o rețea cu multiple conexiuni și clienți în județele limitrofe, DIICOT Ialomița a pus sub acuzare doar doi indivizi, care au fost cercetați în libertate!

Februarie 2018 – O fată de 15 ani și un băiat de 16 ani, ambii elevi ai Colegiului Național Mihai Viteazul au ajuns la spitalul din Slobozia după ce au ingerat substanțe psihotrope. Ambii participau la o manifestare dedicată Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Fumatului. Marfa provenea de la dealerul Oache, același dealer care este identificat de părinții dependenților intervievați de Independent. Nu s-a declanșat nicio anchetă, nu s-au luat niciun fel de măsuri.

Mai 2018 – Un tânăr de 24 de ani este arestat la Fetești pentru consum și distribuție de droguri de mare risc. Ancheta scoate la iveală faptul că individul distribuia droguri la liceele și școlile din Fetești.

În toate cazurile de mai sus anchetele DIICOT au survenit ca urmare a unor presiuni ale publicului, după ce traficanții și-au făcut mendrele ani la rând în jurul școlilor sau al cluburilor.

Abia când faptele au devenit prea evidente au intervenit și procurorii, care au întocmit câteva dosare penale. Majoritatea s-au soldat cu pedepse blânde pentru traficanți. Astăzi ei sunt din nou în stradă și nimeni nu-i deranjează.

Ancheta ziarului Independent, ajunsă la al doilea episod, vorbește despre traficantul Oache. Este celebru, este identificabil și arestabil la orice oră din zi și din noapte. Părinții victimelor au oferit probe indubitabile cu privire la acest individ, poaze, stenograme ale unor convorbiri telefonice, adrese, nume de clienți.

La DIICOT Ialomița Oache este un caz neînsemnat. În fond, ce contează 20 de copii distruși, 20 de familii ruinate? DIICOT n-ar timp de Oache. Și cum Escobar este deja la pușcărie, băieților de la parchetul antimafia nu le rămâne decât să aștepte un nou Pablo. Ca să se umple, măcar, de glorie.

 

Articolul precedentIalomiţa este sub media naţională la Bacalaureatul de toamnă
Articolul următorDosar penal pentru distrugere în cazul incendiului de la Fierbinți