125 focare de pestă porcină africană în exploataţii nonprofesionale şi 126 de cazuri de boală în mediul silvatic, acesta este bilanţul la zi al pestei porcine africane în judeţ.
Ialomiţa nu scapă de pesta porcină africană. Oamenii nu-şi pot cumpăra purceluşi pentru a-i creşte după ce în zona de est a judeţului au fost găsite în păduri cadavre de porci mistreţi.
DSVSA (Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor) Ialomiţa a anunţat că ultimul focar de pestă porcină africană într-o exploataţie nonprofesională a fost confirmat duminică, 27 ianuarie.
Opt fonduri de vânătoare de pe raza judeţului sunt afectate după ce în ele au fost confirmate 117 cazuri pe porci mistreţi morţi şi 9 cazuri pe porci mistreţi vânaţi.
Este vorba de fondurile de vânătoare Chirana, Căbăl, Cegani, Făcăeni, Ciunga, Sudiţi, Săveni şi Vlădeni, toate situate în zona de est a judeţului Ialomiţa, „poarta de intrare” a virusului în toamna anului trecut.
Interdicţie de creştere în localităţile din estul judeţului
Ultima confirmare în mediul silvatic a fost în data de 25 ianuarie, atunci când prezenţa virusului s-a confirmat la un număr de 10 porci mistreţi găsiţi morţi pe fondul de vânătoare Cegani şi la un porc mistreţ mort în fondul de vânătoare Chirana.
„Aceste cazuri duc la menţinerea restricţiilor privind repopularea exploataţiilor gospodăreşti cu porcine pentru localităţile aflate în zona de infectată, o rază de 8 kilometri faţă de poziţia în care au fost găsite animalele moarte şi la care s-a confirmat pesta porcină africană.”, anunţă DSVSA Ialomiţa.
În cursul lunii ianuarie focare de boală în exploataţii nonprofesionale au fost confirmate în judeţele limitrofe Buzău, Constanţa, Tulcea şi Brăila şi DSVSA Ialomiţa recomandă proprietarilor de porcine şi administratorilor fondurilor de vânătoare să respecte măsurile impuse pentru eradicarea bolii pe teritoriul judeţului Ialomiţa.