Locuitorii din Giurgeni, Gura Ialomiţei şi Luciu au interdicţie în a repopula gospodăriile cu purcei.

Medicii veterinari au anunţat închiderea a 15 focare de pestă porcină africană în localităţile judeţului. Din cauza porcilor mistreţi morţi la care s-a confirmat prezenţa virusului repopulările în gospodării se amână.

Judeţul Ialomiţa nu scapă de pesta porcină africană din mediul silvatic. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa a anunţat că au fost confirmate patru noi cazuri de pestă la mistreţi morţi.

Populaţia mai are de aşteptat până va putea să crească din nou porci

„În perioada 20 -22 februarie au fost stinse un număr de 15 focare de pestă porcină africană în localităţile Drăgoeşti, Rovine, Dridu, Andrăşeşti, Giurgeni, Luciu şi Gura Ialomiţei.”, au anunţat medicii veterinari.

Din nefericire continuă însă prezenţa virusului la porcii mistreţi din pădurile ialomiţene. Ultimele patru cazuri au fost înregistrare în fondurile de vânătoare Ciunga şi Gheorghe Lazăr.

Din acest motiv exploataţiile non-profesionale, categorie în care sunt gospodăriile populaţiei, aflate într-o rază de 8 km de zona infectată nu primesc dreptul de a creşte din nou purcei.

Cele mai afectate sunt localităţile Giurgeni, Gura Ialomiţei şi Luciu, toate situate în zona de est a judeţului, locul pe unde pesta porcină africană a intrat în Ialomiţa în toamna anului trecut.

Repopulările se fac în condiţii de securitate maximă

Pentru localităţile Drăgoeşti, Dridu, Rovine şi Andrăşeşti, unde nu s-a efectuat uciderea preventivă a tuturor porcinelor şi care nu sunt cuprinse în zona infectată, este permisă achiziţia de purceluşi în vederea creşterii.

„Proprietarii ce deţin exploataţii cu porcine sunt obligaţi să cumpere purceluşi doar din exploataţii neafectate de boală, porcinele trebuie să fie identificate în exploataţia de origine, purceii trebuie testaţi în prealabil de medicul veterinar iar animalele trebuie declarate imediat după achiziţie.”, transmit cei de la DSVSA Ialomiţa.

Instituţia a aplicat până acum mai multe sancţiuni în valoare de câteva mii lei fiecare pentru crescători de porci care şi-au ascuns animalele atunci când s-au efectuat ucideri colective ori au achiziţionat purcei în localităţi unde nu este permisă repopularea.

Medicii veterinari îi avertizează pe crescătorii de animale să respecte regulile de evitare a extinderii ori a reapariţiei cazurilor de pestă porcină africană în gospodării.

Printre altele, sunt interzise intrarea în adăpostul porcinelor cu hainele de stradă, vizitarea altor adăposturi de porcine, mai ales de către persoane ce au legătură cu mediul silvatic, lăsarea animalelor în libertate şi hrănirea acestora cu resturi alimentare, lături ori materiale vegetale.

 

 

 

Articolul precedentScandalos: majorarea tarifelor la energie, transferată în beneficiul ștabilor ANRE!
Articolul următorMinisterul educaţiei refuză punerea în aplicare a unei hotărâri judecătoreşti executorie