Fără subvențiile agricole europene cei mai mari fermieri români nu ar reuși să încheie anul agricol cu rezultate financiare atât de bune.

Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură a anunțat numele primelor zece beneficiari de subvenții în agricultură, cu activități în sectorul vegetal și zootehnic. Aceștia au încasat în total peste 30 milioane de euro.

Județul Ialomița dă patru din primele zece societăți agricole în topul celor mai mari subvenții agricole plătite de APIA. Clasamentul este condus de societatea din Brăila ce administrează 56.000 hectare teren agricol în Insula Mare a Brăilei.

Clasamentul întocmit de Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) funcție de sumele încasate de firmele cu activitate atât în sectorul vegetal cât și în cel al creșterii animalelor plasează pe prima poziție Agricost SA din județul Brăila, cu un total al subvențiilor de 9,18 milioane euro.

Societatea administrează terenurile din Insula Mare a Brăilei și a încheiat anul trecut cu un profit de 80,2 milioane lei, aproximativ 17 milioane euro, dublu față de valoarea subvențiilor încasate de la APIA.

Județul Ialomița este campion la mari beneficiari de subvenții agricole din România. Preponderent agrar, județul din Bărăgan are pe SC Intercereal SA pe locul 2 în țară cu 4,7 milioane euro subvenții, pe SC Zimbrul SA pe locul 4 cu 2,26 milioane euro, pe SC JD Agro Cocora cu 1,95 milioane euro și pe SC A&S Internațional SA cu 1,92 milioane euro.

În total, subvențiile pentru cele patru societăți comerciale cu activitate în Ialomița se ridică la peste 10,8 milioane euro, plăți pentru ambele sectoare, vegetal, respectiv zootehnic.

La nivel național, potrivit datelor oferite de APIA, suma totală autorizată la plată în perioada octombrie 2018 – mai 2019 se ridică la 2,588 miliarde euro, din care pentru campania agricolă 2018 plățile sunt de 2,473 miliarde euro.

Pentru măsurile de piață, comerț exterior, promovare produse agricole și ajutoare de stat s-au plătit 114,85 milioane euro. Toate plățile sunt asigurate din Fondul European de Garantare Agricolă, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală și din cota de cofinanțare de la bugetul de stat.

Articolul precedentExercițiul Saber Guradian 2019, la Bordușani
Articolul următorRareș Bogdan, contestat de mulți primari PNL din Ialomița