Teodorovici a înhămat guvernul la căruța băieților deștepți din construcții

Un acord încheiat între guvern și Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) obligă firmele de profil să se înroleze în organizații patronale și să obțină certificări de la acestea pentru a putea lucra. Documentul a stat la baza OUG 114, prin care se introduce un salariu minim garantat în plată de 3000 de lei pentru domeniul construcțiilor.

Acordul cuprinde prevederi inutile, cum ar fi eliminarea zilierilor (folosirea lor în construcții este interzisă oricum prin Codul Muncii) dar și introducerea unor organisme de certificare create de patronat care să acrediteze orice operator din domeniul construcțiilor. Practic, prin semnarea acestui protocol, guvernul s-a angajat să scoată firmele mici de pe piață.

Cartelul constructorilor omoară concurența

Documentul semnat de reprezentanții guvernului are la bază o înțelegere netransparentă cu Federația Patronatelor Societăților din Construcții, prin care părțile se angajează să colaboreze în vederea modificării cadrului legal în domeniu.

Preambulul documentului invocă programul de guvernare al PSD dar și prăbușirea cifrei de afaceri din domeniul construcțiilor, care s-a redus cu 3 miliarde de lei între 2015 și 2017. În fapt, scopul pentru care această organizație patronală s-a înțeles pe sub masă cu guvernul a fost devoalat în clar de Adriana Iftimie, un soi de director general al acestei organizații patronale, care a explicat:

Dacă eu, de bună intenție, aș fi vrut să-mi plătesc muncitorii mult mai bine, intram în competiție cu dumneavoastră care plăteați salariul minim pe economie, pierdeam licitația garantat”.

Declarația fără echivoc a funcționarei arată că intenția membrilor FPSC a fost aceea de a elimina firmele care erau competitive pe piață datorită unui tarif mai mic la manoperă. Cu toate acestea, funcționara Iftimie recunoaște că și firmele reprezentate în FPSC practică pe scară largă salarii minime pe economie și plăți informale către muncitori. Dar explică introducerea salariului minim de 3000 de lei, pentru care se aplică scutire de impozit pe venit și reducere la CAS, va crește competitivitatea.

Scutiri cu dedicație

Prevederea referitoare la salariul minim în construcții este similară cu cea pentru salariații din IT și va putea fi accesată de firmele care realizează 80% din cifra de afaceri din construcții și domenii conexe, inclusiv activitățile de consultanță și proiectare, activități în care practicarea salariului minim era oricum exclusă.

Modificarea este fatală pentru firmele cu mai multe activități care fac și construcții. Acestea nu vor beneficia de aceste facilități fiscale. Pentru ele va fi foarte greu să-și țină muncitorii, care vor migra către firmele mari. Neputând face față unor creșteri salariale nesubvenționate de la buget, firmele cu mai puțin de 80% pondere a veniturilor din construcții vor trage obloanele. Asta va da cale liberă companiilor mari să crească tarifele oricât vor dori, ceea ce echivalează cu instituirea unui oligopol pe piața construcțiilor. Adică profituri mai grase pentru un grup restrâns de companii cu cârlig la PSD.

Bariera certificărilor

Acordul toxic încheiat de guvern cu băieții deștepți din construcții prevede ca toate firmele din domeniu să obțină certificări de la un organism de certificare „NEUTRU”  format din reprezentanți ai patronatului. Certificărilor vor fi acordate pe categorii de lucrări, contra unei taxe estimate de 1000-2000 de euro pentru fiecare categorie de lucrări în parte. Societățile certificate vor fi monitorizate periodic pentru menținerea certificatelor fără de care nu vor putea opera pe piață.

Și pentru ca tacâmul să fie complet, companiile de pe piața construcțiilor vor fi obligate să adere la una dintre organizațiile patronale agreate. Această cooperativizare brutală a sectorului de construcții are ca scop suprimarea concurenței pe care o făceau firmele mici și majorarea prețurilor pe piață după bunul plac al câtorva „investitori”.

Lucrurile devin și mai evidente în contextul în care acordul dintre constructorii din FPSC și guvern apare semnătura lui Cristian Erbașu, fiul miliardarului cu același nume, care a fondat compania Erbașu Construcții și care s-a sinucis în condiții suspecte în 2004. Firmele lui Erabșu au făcut obiectul unor anchete penale care vizau evaziunea fiscală, spălarea de bani și încasarea necuvenită a unor sume de la instituții publice pentru lucrări care nu au fost prestate.

Dubios este și faptul că cealaltă organizație patronală din domeniul construcțiilor, Asociatia Romana a Antreprenorilor de Construcții – ARACO, înființată în 1990, nu a fost nici măcar consultată la elaborarea protocolului toxic.

Articolul precedentInflaţie de politicieni locali la inaugurarea unui banal teren sintetic şcolar în comuna Jilavele
Articolul următorGripa loveşte mortal şi în Ialomiţa: o femeie a murit!