Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează toți crescătorii de păsări că la momentul actual,în Europa au fost diagnosticate în ultima lună numeroase focare de influență aviară inalt patogenă. În România  evoluează un focar de gripă aviară,într-o exploatație comercială cu un efectiv de circa 200000 de păsări din județul Mureș.

D.S.V.S.A. Ialomița a procedat la identificarea, la nivelul județului Ialomița, a zonelor epidemiologice cu risc înalt pentru influența aviară înalt patogenă (HPAI).

În urma efectuării analizei de risc epidemiologic în directia gripei aviare, localitatile Sinești, Cătrunești, Hagiești, Lilieci, Axintele, Jilavele, Slătioarele, Rovine, Reviga, Crunți, Mircea cel Bătrîn, Gheorghe Doja, Fundata, Amara, Slobozia, Valea Ciorii, Murgeanca, Bucșa, Făcăeni, Bordușani, Cegani, Stelnica, Maltezi, Fetești HPAI.

Având în vedere confirmarea bolii  pe teritoriul României, în scopul prevenirii apariției unor focare pe teritoriul județului Ialomița, toți proprietarii de păsări au obligativitatea respectării următoarelor măsuri:

-prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă și păsările domestice, în special rațe și gâște; astfel este interzis accesul păsărilor domestice la luciuri de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală;

-separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților, a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice;

-interzicerea creșterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ținute închise obligatoriu în spații de cazare special amenajate;

Sursa: Realitatea de Ialomita

Articolul precedentMinistrul Sănătății numără morții de Covid 19 în fața Parlamemtului
Articolul următorVremea se răcește în toată țara