Vești îngrijorătoare ale oamenilor de știință pentru populație. O gaură de dimensiuni record a fost descoperită în stratul de ozon. Aceasta are o mărime de șapte ori mai mare decât toate cele analizate până acum, arată ultimele date publicate de fizicienii de la Universitatea din Waterloo Canada. 

 

Gaură uriașă, descoperită în stratul de ozon

Potrivit acestora, pierderile de ozon sunt foarte nocive. Acestea transmit un nivel uriaș de radiații ultraviolete, iar în lipsa lui, oamenii ar dezvolta cancer de piele, probleme cu vederea și chiar mutații genetice.

Gaura ar fi fost provocată de procesele industriale deoarece acestea elimină în atmosferă gaze nocive, susțin fizicienii. Singura soluție pentru închiderea acestor găuri sunt fenomenele climatice, au completat aceștia. 

 

Această ultimă gaură de ozon, raportată în jurnalul AIP Advances, ar fi de șapte ori mai mare decât gaura de ozon din Antarctica. Situată deasupra tropicelor, aceasta expune un volum mare din populația globală la un risc crescut de a dezvolta boli.

„Tropicele constituie jumătate din suprafața planetei și găzduiesc aproximativ jumătate din populația lumii. Existența găurii din zonele tropicale poate provoca o mare îngrijorare la nivel mondial”, a declarat Qing-Bin Lu, cercetător la Universitatea din Waterloo și autor al lucrării.

Ce sunt găurile de ozon

 

Găurile de ozon sunt definite ca fiind o zonă în care pierderea de O3 (trioxigen, o moleculă anorganică) este cu cel puțin 25% mai mare decât cea observată în atmosfera înconjurătoare. Acestea reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană, deoarece cresc nivelul radiațiilor ultraviolete la suprafața Pământului, expunerea la care poate crește riscul de a dezvolta cancer de piele, printre alte afecțiuni de sănătate, scrie IFL Science.

Articolul precedent3 zile de Festival Freeland fără incidente majore
Articolul următorRomânia ar putea închide toate orfelinatele în următoarele luni. Aproape 50.000 de copii sunt în centre de plasament