Scandal la o fermă din localitatea  tulceană Smârdan, acolo unde comisarii Gărzii de Mediu au fost agresați de primar, pe motiv că se efectua un control la fiul său.

Garda de Mediu a precizat pe pagina de Facebook că cei doi comisari erau în control la  fermă după ce au primit o sesizare. potrivit căreia pe amplasamentul firmei sunt arse deşeuri, iar poluarea este resimţită în municipiul Brăila. Primarul  ar fi început să îi agreseze pe cei veniți în control, l- ar fi lovit pe comisarul șef și ar fi încercat să îi smulgă telefonul mobil cu care a fotografiat neregulile. Ulterior, ar fi refuzat să îi elibereze de la fermă pe cei doi comisari și ar fi continuat să îi amenințe și să îi înjure, inclusiv în prezența polițiștilor sosiți la fața locului

“În data de 12.04.2023, comisarul șef al Comisariatului Județean Tulcea, împreună cu un alt comisar, s-au deplasat la societatea VITAGRO SRL din localitatea Smârdan pentru a verifica o sesizare potrivit căreia, pe amplasamentul acestei societăți, sunt arse deșeuri, poluarea fiind resimțită până în zona Municipiului Brăila. La fața locului, reprezentanții GNM au constatat mai multe nereguli, printre care și urme recente de arderi de deșeuri. În timp ce erau efectuate verificările, pe amplasament a apărut și administratorul de facto al societății VITAGRO SRL, care nu era altul decât primarul localității Smârdan… Acesta i-a agresat verbal pe cei doi comisari și l-a lovit cu pumnul în figură pe comisarul șef, încercând să îi smulgă telefonul cu care acesta a făcut poze în incinta fermei. Ulterior, comisarii GNM au fost sechestrați pe amplasamentul societății, iar primarul localității Smârdan a refuzat să îi elibereze și a continuat să profereze amenințări și injurii la adresa lor, inclusiv în prezența polițiștilor de la Poliția Smârdan, sosiți la fața locului printr-un apel la 112. 

Dincolo de aceste fapte, care fac obiectul unui dosar penal, cercetările dispuse de procurori, la fața locului, (efectuate cu mandat de perchezițiție pus în executare în data de 13.04.2023), au arătat că primarul avea „motive întemeiate” să se opună controlului GNM la firma VITAGRO SRL (deținută de fiul său), întrucât au fost constatate nereguli grave:

– Ferma destinată creșterii animalelor (vaci și oi) funcționa fără autorizație corespunzătoare, fiind executate lucrări și instalații de gospodărire a apelor fără avizele necesare (sistemul hidrotehnic era amplasat ilegal).

-Pe amplasament, erau îngropate diferite deşeuri în amestec, constând în: resturi vegetale, gunoi de grajd, deşeuri menajere, filtre uzate de ulei, deşeuri reciclabile de pet-uri si folie, în cantitati semnificative, care erau parţial incendiate. De asemenea, erau depozitate deșeuri auto, metalice și de plastic, anvelope și acumulatori auto, aruncate „la grămadă”, în apropierea unor saci cu substanțe chimice folosite în agricultură, care prezentau un risc ridicat de explozie. 

– În zona de alimentare a vehiculelor, s-a constatat existența unor bazine de depozitare pentru combustibil și produse petroliere, precum și butoaie, parţial încarcate cu ulei auto, ambalaje contaminate cu ulei uzat si filtre de ulei uzat.

– Totodată, a fost depistat un canal de acumulare a apelor uzate (în lungime de 50 m) plin cu dejecții animaliere și deșeuri municipale.

-În proximitatea fermei, a fost constatată o cantitate semnificativă de deșeuri depozitate ilegal  pe terenul care aparține UAT Smârdan.”transmite Garda de Mediu

 Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a dispus punerea în mișcare a unei acțiuni penale față de autorii acestor fapte, pentru săvârșirea infracțiunilor de ultraj calificat, lipsire de libertate și mai multe infracțiuni de mediu.

Imagine

Imagine

Imagine

Sursa foto Garda Națională de Mediu

Sursa: Realitatea de Tulcea

Articolul precedentCiteşte cu atenţie ETICHETA de la MICI! Ingredientele care-ţi pun în pericol sănătatea
Articolul următorCine sunt bugetarii cu salarii de lux vizați de supraimpozitare – Câți români au venituri de peste 25.000 de lei și în ce domenii lucrează